Techniekstudenten Alfa-college leggen watervoorziening aan op de Molukken

graafclubVier studenten van Alfa-college Groningen lopen tot 5 april stage bij stichting TitanE op de Molukken. Drie van de jongens studeren Installatietechniek en eentje volgt Human Technology (HT). Zij leggen in het dorp Wailisa op het eiland Ceram een voorziening voor schoon drinkwater aan. Voor de jongens, maar ook voor de opleiding, is dit een bijzondere stage.

“Op de eerste stagedag moesten we wachten op de boot die de materialen voor het project zou leveren: waterleidingen, tapkranen, cement, gereedschap én matrassen voor ons. Ondertussen werden we uitgenodigd om kokosnoot te eten bij iemand thuis. Toen de boot kwam, moesten we een stuk de zee inlopen om uit te laden. Gelukkig kwamen er veel mensen helpen met sjouwen”, aldus Douwe van der Wijk, student HT.

Materialen uitladen op de eerste stagedag
De 800 inwoners van Wailisa moeten nu dagelijks een lange wandeling maken naar de rivier in de vallei om water te halen. Door het drinkwaterproject hebben zij hun water straks veel dichter bij huis. De studenten leggen leidingen naar boven aan. Door middel van pompen die op zonne-energie werken,  wordt het water vervolgens naar het dorp gepompt. Hier wordt het opgevangen in een groot reservoir. Van daaruit wordt het weer verspreid onder acht kleinere reservoirs zodat alle inwoners makkelijk toegang krijgen tot water.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan de slag met de leidingen
Toen de jongens begonnen met de aanleg waren ze blij verrast, vertelt Douwe. “Ze zeiden dat we vijf man hulp zouden krijgen voor het graafwerk, maar het waren meer dan twintig! Wij waren onder de indruk van de snelheid waarin alles ging. We hebben namelijk vaak te horen gekregen dat de werkhouding hier relaxter is vanwege het klimaat. Het graven gebeurt onder andere met pikhouwelen vanwege de harde grond, erg zwaar werk in die hitte!”

Binnen het project werken de studenten samen met de lokale bevolking (die het zware graafwerk verricht) en studenten van de technische school in Ambon. Met z’n allen willen ze ervoor zorgen dat de nieuwe voorziening op 5 april af is. Het is de eerste keer dat studenten Installatietechniek en Human Technology (HT) stage lopen op de Molukken en het is ook de eerste keer dat de twee opleidingen op deze manier samenwerken. Douwe heeft als student HT de leiding over de drie ‘uitvoerenden’ en schrijft onder andere een handleiding over het drinkwatersysteem voor de lokale bevolking.

Lokale bevolking die het zware graafwerk verricht
Er is geen docent mee, maar de jongens worden ter plaatse begeleid door Frans Palyana, de voorzitter van stichting TitanE. Deze stichting houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding op de Molukken. Ter voorbereiding op hun stage hebben de studenten les gekregen in de Maleise taal en cultuur. Douwe van der Wijk houdt een weblog bij: projectwailisa.wordpress.com. Hier doet hij, tot de terugvlucht op 5 april, verslag van de bijzondere stage-ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *