Vandaag staat het fokken van Nertsen op de agenda

Een meerderheid in de Eerste Kamer lijkt vandaag het voorstel te steunen om het fokken van pelsdieren per 2024 te verbieden.

Vorig zomer kregen we een indruk van een nertsfokkerij.

 

De beestjes in kleine hokje op een terrein wat zo groot is als twee voetbalvelden. Als natuurliefhebber zie je dit met lede ogen aan, immers we kunnen zonder.

Het verbod moet ingaan in 2024. Het voorstel regelt ook compensatie voor onder meer de sloopkosten van nertsenfokkers. De voorstanders willen nog wel garanties dat nertsenfokkers niet de mogelijkheid hebben de komende jaren hun bedrijf nog uit te breiden om zo meer schadevergoeding binnen te halen.

In Nederland worden jaarlijks zo’n vijf miljoen nertsen gedood voor hun vacht, en  het gaat dus om tientallen miljoenen dieren die nog worden vergast of geëlektrocuteerd.

De voorstanders vinden het fokken van dieren om hun vacht ‘niet van deze tijd en moreel verwerpelijk’, zoals Partij voor de Dieren. De tegenstanders stellen dat een gezonde bedrijfstak de nek wordt omgedraaid, terwijl er geen nerts minder zal worden gefokt en gedood. Dat zal alleen gebeuren in het buitenland, waar vaak minder regels zijn over dierenwelzijn. Het netto effect is een verslechtering van het dierenwelzijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *