Vernieuwde bijenstal in Stadspark feestelijk geopend

Vandaag, 16 september, opende wethouder Mirjam Wijnja rond 11.00 uur de vernieuwde bijenstal van de NBV-afdeling Groningen in het Stadspark.De vernieuwde bijenstal was van 12:00 tot 14:00 uur open voor geïnteresseerd publiek.

De aanwezige imkers vertellen over het bijzondere leven van de honingbij maar ook over de wilde bij, hommels en andere insecten. Ook is er honing van eigen volken te koop.

De bijenstal van de Imkervereniging NBV afdeling Groningen staat al sinds 1980 verscholen in de hoek van het stadspark waar de Campinglaan uitkomt op de Peizerweg. Dit jaar is er een educatieruimte aangebouwd met dank aan de vele vrijwilligers en hun doorzettingsvermogen.

Door het raam heb je vanuit die ruimte goed zicht op de bijenkasten. Aan de overkant van het water zie je de Heemtuin (en af en toe een ijsvogel). Zo dragen de imkervereniging en de Heemtuin bij aan de biodiversiteit van het Stadspark.

Bijzonder Bijvriendelijk

Bijen zijn heel belangrijk voor ons voedsel omdat ze een grote rol spelen in de bestuiving van planten. De honingbij, zoals je die kunt zien in de nieuwe stal, is maar een van de vele bijensoorten. Honingbijen leven in grote groepen. Hommels en de vele soorten wilde bijen leven solitair, in kleine groepen.  Als de omstandigheden goed zijn kunnen de verschillende soorten prima naast elkaar bestaan. Het belangrijkste is dat er voldoende voedsel voor ze is: een grote verscheidenheid aan bloemen en nestgelegenheid.

Alle foto’s van de heropening: klik hier 

Zonder insecten is een groot deel van ons voedsel in gevaar. Het is daarom van groot belang zoveel mogelijk ruimte bij-zonder insectvriendelijk in te richten. Educatie is daarbij erg belangrijk.

Samen in Groningen kunnen we nog meer doen voor het welzijn van de bijen. Het planten van bloemen zoals in de middenberm van de Prinsessenweg.

Einstein; ” Als bijen uitsterven volgt de mens binnen vier jaar.”

Eén gedachte over “Vernieuwde bijenstal in Stadspark feestelijk geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *