Winkelen tot de kleine ondernemer erbij neervalt

steden nederland, groningen, centrumHet college van B&W wil alle zondagen en de meeste feestdagen bombarderen tot koopzondag. De titel van het persbericht luidt: ‘Levendige stad ook op zondag.’ Je leeft dus pas echt als je kan kopen?

Hoe zit het met de belangenafweging? vraagt het CDA zich af. Hoeft er geen participatieproces te zijn als de grootste partij weet wat zij zelf wil? Er wordt teruggegrepen op het standpunt van de Groninger City Club, terwijl de meningen binnen de vereniging ver uiteenlopen. Er is ook geen ledenraadpleging geweest. Voor dit college telt er maar één belang en dat is het belang van de commercie. Een overheid dient bij het maken van beleid juist een bredere afweging van alle maatschappelijke belangen te maken. Het is de plicht van de gemeente het algemeen belang, de belangen van de kleine ondernemers en werknemers mee te wegen en niet alleen het belang van consumeren.

Er is behoefte in de samenleving voor een aantal koopzondagen. De uitbreiding naar 16 koopzondagen is meer dan genoeg als je alle belangen tegen elkaar afweegt. Welvaart is niet alleen maar werken en kopen, maar welvaart is in de ogen van het CDA ook een ‘rustdag’. Een moment van collectieve vrije tijd, waar tijd is om familie en vrienden te ontmoeten, voor sport, recreatie, bezinning, kortom een moment om op te laden. Ook voor de zelfstandig ondernemer en de werknemers. Er wordt wel gezegd door liberalen, ‘ach dan gaan die ondernemers toch lekker op een maandag dicht i.p.v. de zondag’. Maar hebben zij dan geen recht op vrije tijd met hun familie? De kinderen moeten op een maandag gewoon naar school.

Het zijn juist de kleinere winkels die de binnenstad aantrekkelijk maken en voorkomen dat de stad een eenheidsworst is van grote ketens, die in elke stad te vinden zijn. 52 koopzondagen speelt vooral de grote ketens in de kaart, onder het mom van ‘keuzevrijheid’. Voor de kleinere ondernemers is dit een keuze tussen twee kwaden; 24-uurseconomie (7 dagen per week werken) of een flink omzetverlies aan de grote winkelketens.

De discussie komt dit jaar nog in de raad aan de orde. Interessant is wat het standpunt van GroenLinks zal zijn, ze waren altijd tegen een algehele zondagsopenstelling, want de 24-uurseconomie botst natuurlijk hard met het thema duurzaamheid. Staat GroenLinks echt waarvoor ze pleiten of verkiezen ze de commercie boven duurzaamheid?

Ook de PvdA, de partij die op komt voor de arbeiders, zou zich toch aangesproken moeten voelen voor de gevolgen die dit heeft voor werknemers? Iets wat partijen als het CDA en de SP in ieder geval wel als belang meenemen in hun besluit.

 

Eén gedachte over “Winkelen tot de kleine ondernemer erbij neervalt

  1. Hoewel bepaald geen CDA -er, ben ik het met bovenweergegeven relaas geheel eens. . Stel dat de SP drie zeteltjes had gehaald, zoals nu de VVD, en ze hadden een wethouder geleverd, had je joosteboost van keulen moeten horen. “De kiezer niet serieus genomen”, ‘volksverlakkerij’. Maar joosteboost vind het niet erg om als verlengstuk van dezezenzeztig te fungeren, als hij maar de illusie blijft houden macht uit te oefenen en de economie aan te sturen. Dondert niet hoe of wat. en ja, open die zondagen, vinden joosteboost en dezezenzeztug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *