Zomerschool vanuit kinderwerktuin Paddepoel en Beijum

paddpoel

paddepoel-coronastraat-kinderwerktuin

Al snorkelend leren over de onderwaterwereld of bruggen bouwen met spaghetti: de zomerschool biedt kinderen van 15 t/m 19 juli prikkelende activiteiten aan die reken- en taalprestaties op speelse wijze verbeteren.

Het wordt ook wel de ‘zomerdip’ genoemd. Veel kinderen verliezen tijdens de zomervakantie een deel van de vaardigheden die ze in het schooljaar hebben verworven. Kinderen die in de vakantie weinig nieuwe prikkels krijgen laten na de vakantie vaak een achteruitgang in niveau zien.

De Zomerschool wil dit op speelse wijze voorkomen en biedt een programma aan waarin ‘leren’ wel aanwezig is, maar waar vooral plezier voorop staat.

Leuke programma’s
Want ‘gewoon’ naar school gaan is natuurlijk niet leuk in de vakantie! De zomerschool biedt daarom programma’s die niet-schools maar wél prikkelend zijn. Vanuit kinderwerktuin Paddepoel doet een groep activiteiten rond het thema ‘Onderzoeken’ en in kinderwerktuin Beijum draait alles om ‘Geschiedenis’. Het programma werd samengesteld door ervaren leerkrachten, pedagogisch medewerkers en stagiairs van de Hanzehogeschool, in samenwerking met o.a. de afdeling Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) van de gemeente Groningen.

Hoornse Plas
De ‘uitvalsbasis’ van de twee groepen zijn de kinderwerktuinen van NDE. Vanuit Beijum bezoeken kinderen een boerderij en leren ze waar ons voedsel vandaan komt  en bouwen ze bruggen van spaghetti. Vanuit kinderwerktuin Paddepoel verkennen ze de architectuur in de stad en gaan ze op de fiets het natuurgebied de Onlanden in, waarbij ze van alles leren over natuur, geschiedenis en landschap. Ze doen proefjes, speurtochten en spelletjes. Zo onderhouden kinderen op plezierige en speelse wijze de belangrijke vaardigheden die ze het schooljaar hebben opgedaan.

Verlengde schooldag
De zomerschool is een initiatief van de ‘Verlengde Schooldag’ en wordt gerealiseerd door een samenwerking van SKSG Kinderopvang, O2G2, IMC Weekendschool en NDE. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten, stagiairs en vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de begeleiding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *