Nieuwe bomensoort Zernike door verstening van het complex?

Zo’n vijftien jaren terug in de tijd kwamen we naast de diversiteit die de natuur op het Zernike complex bood ook nog wel eens een aantal reeën tegen tijdens de dagelijkse wandeling met de hond. Dat is inmiddels verleden tijd. De natuur, bomen, paddestoelen, insecten, vleermuizen etc. hebben een offer moeten brengen voor de vele bouw die inmiddels is gerealiseerd voor de onderwijsinstellingen in Groningen.

Nu wandelend tussen de gebouwen van het Zernike complex kijken bewoners uit onder meer Paddepoel vreemd op bij het zien van een nieuwe bomensoort op het complex; een  ‘vleermuisboom’ die geplaatst is tussen het natuur- en scheikundegebouw en de nieuwe Energy Academy Europe.

Zal de nieuwe bomensoort meer te bieden hebben dan de geruimde bomen of is hier sprake van een malle en vooral onzinboom die mogelijk geplaatst is als compensatie van de geruimde bomen.

Zoals we weten zijn vleermuizen in het algemeen erg kieskeurig in de keuze van een verblijfplaats. Door de ligging en de toekomstige sloop van het natuur- en scheikundegebouw vragen we ons af of de vleermuis zal kiezen voor dit nieuwe onderkomen en of zijn jachtgebied nog voldoende te bieden heeft in een versteende omgeving. Naast deze vraag zijn veel zijn vele  bloemrijke planten verloren gegaan en is hier de vraag of vlinders en bijen een hotelboeking gaan doen.

Vleermuizen zijn schemering- en nachtdieren en afhankelijk van donkere plekken waar ze overdag kunnen verblijven. Zal de drukkere omgeving ook uitnodigen voor het houden van een winterslaap?

Bewoners zijn nieuwsgierig over wie meer weet over deze bijzondere nieuwe boomsoort in Groningen. Weet u meer? Mail naar de redactie.

Eén gedachte over “Nieuwe bomensoort Zernike door verstening van het complex?

  1. Goed geschreven.

    Deze boom lijkt mij een totaal nutteloos en kostbaar object.
    Theoretisch is het een uitstekend onderkomen voor vleermuizen, vlinders en overige insecten.
    Maar theorie en praktijk liggen vaak héél ver uit elkaar.
    In alle door mensen bedachte vleermuisonderkomens heb ik nog nooit een vleermuis ontdekt en ik beloof u, ik heb er al velen geïnspecteerd, zij verkiezen oude bomen, spouwmuren en daken.
    Zo vergaat het met de vlinder onderkomens evenzo, ook deze worden niet gebruikt.
    Een vlinder gebruikt liever een oude schuur, carport, boomholte of overkapping als winterrustplaats dan dat het de vleugels beschadigd door zo’n smalle opening die het geboden word in een vlinderkast om doorheen te kruipen.
    Ook legt het haar eieren op waardplanten en niet in zo geval zoals ook word beweerd.
    Men had vele malen beter FLINKE bomen kunnen planten en natuurlijk nog liever de oude bomen laten staan maar dat laatste is helaas niet altijd mogelijk.
    DÅT heeft nut en zo’n door mensen gekunsteld ding niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *