Slavernijverleden herdacht in centrum Groningen

Kwaku Groningen organiseerde gisteren 30 juni de herdenking van het slavernij verleden op de Grote Markt in het centrum van Groningen in aanwezigheid met de nieuwe burgemeester van Groningen Roelin Kamminga en vele nazaten. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakten vastgezet werden.

De slachtoffers van de trans-Atlantische slavernij werden herdacht. Tussen 1621 en 1863 verscheepte Nederland honderdduizenden Afrikanen naar Suriname en het Caribisch gebied en dwong hen op plantages, in fabrieken of als huisslaaf te werken. Tijdens de herdenking werden, net als bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, om acht uur ‘s avonds twee minuten stilte gehouden.

Afschaffing slavernij

Keti Koti, dat jaarlijks op 1 juli wordt gevierd, is een van oorsprong Surinaamse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Honderdduizenden mensen werden tussen 1621 en 1863 van Afrika naar Suriname en het Caribisch gebied getransporteerd om daar gedwongen te werken op plantages, in fabrieken of bij mensen thuis.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen die in 2007 Suriname bezocht waar toen nog goed het koloniale verleden te zien was.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *