Zeeland Groede | Jacob Cats

Rechts naast de Grote Kerk op Markt in Groede een standbeeld van Jacob Cats (1577- 1660) ook wel Vader Cats genoemd. ‘Vadertje Cats’ was de populairste schrijver van de Gouden Eeuw. Zijn verhalen en gedichten muntten uit in praktische levenslessen. Destijds zou zijn werk in geen enkel gezin ontbroken hebben. Dat heeft geen enkele andere Nederlandse dichter bereikt.

Jacob Cats was een Zeeuw, geboren in Brouwershaven en naar school gegaan in Zierikzee. Hij studeerde rechten in Leiden, voltooide zijn studie in Frankrijk (Orléans) en vestigde zich aanvankelijk als advocaat in Den Haag. Zijn liefde voor Zeeland bracht hem in Middelburg waar hij werd aangesteld tot stadsadvocaat. In 1611 gaf hij echter zijn rechtspraktijk op om zich toe te leggen op ‘het delven van land’ in Zeeuws-Vlaanderen. Vlak bij Groede liet Jacob Cats een hoeve bouwen. Tijdens het twaalfjarig bestand liet deze dichter, die later zou uitgroeien tot een gerespecteerd staatsman, een twaalftal polders bedijken.

Dat waren de Nieuwe Groesche-of Oude Yvepolder, de Oude Groedsche polder, De Blokpolder, de Tuinpolder, de Isenpolder, de Oudepolder, de Stoutepolder of Zoutepolder, Proostpolder, de Gerard de Moorspolder, de Kleine Gerard de Moorspolder, de Cietempolder en de ’s Gravenpolder.

Veel plezier aan zijn inpolderingwerk in Zeeuws-Vlaanderen heeft hij echter niet beleefd. Om strategische redenen besloot men de 80-jarige oorlog namelijk om grote delen van het gewonnen land weer onder water te zetten.

Alle foto’s van Groede: klik hier 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *