Bezuinigingen grofvuil zorgen voor nieuwe stortplaatsen in de wijk

milieu-grof vuil-1Met regelmaat zien we in de Groninger wijken nieuwe tijdelijke stortplaatsen van grofvuil ontstaan. Een grote ergernis bij vele bewoners in de wijken zoals hier in de Grote Beerstraat in Paddepoel. Stadjers die niet bijdragen aan een schone stad en misschien onbekend zijn met de nieuwe regels of het geld niet hebben om het vuil door de gemeente te laten afhalen.

Wat we vaststellen dat de afschaffing van het gratis afhalen een keerzijde kent. Veel mensen beschikken niet over vervoer om hun grofvuil te brengen naar het afvalstation. De kosten voor het laten afhalen zijn te hoog dus dumpen we het gewoon op straat. Gemeenschap, je red je er maar mee. Daar waar we met elkaar inspanningen verrichten om het zwerfvuil tegen te gaan mogen we vaststellen dat het zwerfvuil alleen maar aan het toenemen is. Slecht voor het milieu maar goed voor de gemeente kas?

Waarom is het gratis halen afgeschaft? Waarom moet ik nu betalen voor het laten halen van grofvuil?

Het is een bezuinigingsmaatregel. De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigingen; de inkomsten vanuit het Rijk dalen.

Als meer mensen hun grofvuil zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation, dan dalen de inzamelingskosten (o.a. loon- en transportkosten). Maar ook de kosten voor de verwerking van het afval gaan dan omlaag. Dat komt doordat mensen die grofvuil brengen, het op de afvalbrengstations zelf meteen scheiden. Ze storten de verschillende stoffen (hout, metalen e.d.) namelijk zelf in de diverse bakken. Bij opgehaald grofvuil moeten de medewerkers van de afvalbrengstations het zelf scheiden, wat uiteraard duurder is.

De gemeente hoopt dankzij deze lagere inzamelings- en verwerkingskosten € 300.000,- per jaar te besparen. Lees ook Stadjers brengen veel meer grofvuil zelf naar afvalbrengstation.

Het evaluatierapport grofvuil leest u hier

 

2 thoughts on “Bezuinigingen grofvuil zorgen voor nieuwe stortplaatsen in de wijk

  1. Onbegrijpelijk dat de gemeentelijke overheid, de politiek, zich gewoon helemaal van de vuilverwerking wil afmaken. Anno 1970 was ik al lid van een actieve actiegroep in Kampen aan de IJssel, waar we acties tegen dit soort toestanden hielden. Sindsdien is er veel aan het hanteren van de vuilverwerking gedaan. We gaan nu weer helemaal terug naar af. Vijf miljard, die er nu over zijn, moeten aan de burgers worden ‘teruggegeven’, zoals de VVD op onnavolgbare wijze formuleert, maar zorg, onderwijs, jeugd, UWV, werkgelegenheid , milieu, natuur, cultuur en landschap zijn volledig kapotbezuinigd en stukgedecentraliseerd. . Daar vraagt zo’n Wouter Bos in de Volkskrant in zijn column dan , ook op onnavolgbare wijze, begrip voor. Het is niet alleen een kwestie van geld en economie, de landelijke Regering interesseert het allemaal niets, alle problemen worden weggeluld, geen zin an, verantwoordelijkheid van jan en alleman, het vuil stapelt zich op omdat de gemeenten geen geld hebben, en in Parijs wordt de Klimaatconferentie de zoveelste scherts, klucht, afgang, minachting van U en mij, kiezers.
    O ja, zat of zit er ook niet een wethouder van Groen Links in ons stadsbestuur????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *