Groningen van toen | deel 68

Rommel en vernieling van alle tijden in Noorderplantsoen Groningen

Het voorjaar heeft ons alweer een aantal mooie dagen bezorgd en er is in de maand april zelfs in De Bilt, nog steeds het meteorologisch centrum van Nederland, de warmste Aprildag ooit gemeten. Met warme tot zeer warme dagen betekent dit dat vele mensen, die in kleine huizen of op kamers wonen, de behoefte hebben erop uit te trekken. Ontspanning, verpozing, verfrissing en een snelle hap horen daarbij.

In een stad als Groningen, met meer dan 200.000 inwoners, waaronder duizenden studenten, is er dan de mogelijkheid je sociale contacten uit te breiden door een zonnig plekje te zoeken in een van de stadse parken, waarbij het ten noorden van het centrum van de stad geleden Noorderplantsoen veruit het populairste is. Gevolg is dan ook dat duizenden Groningers en import Groningers zich, al dan niet per fiets, naar het Noorderplantsoen begeven.

 

Personen, die de volgende ochtend zich door hetzelfde park per fiets naar hun werk begeven weten niet wat ze zien. De Gemeente Groningen heeft dan wel gezorgd voor een groot aantal afvalbakken maar die blijken niet toereikend te zijn voor de grote hoeveelheid afval die door de verterende mensen is achtergelaten, alvorens welgemoed naar huis te gaan. De regionale televisie RTV Noord maakte er een bericht over op haar internetsite.

De gedachte de tas, die men meenam om alle ingrediënten voor een welgeslaagde zonnige middag en – avond, te kunnen torsen, andermaal te gebruiken om het afval mee te nemen en thuis in de zwarte afvalbak te deponeren, komt bij het merendeel niet op. De volgende ochtend lijkt het ook of Bachus een grote rol heeft gespeeld getuige het grote aantal lege drankflessen. Ondanks een gemeentelijk verbod om in het openbaar alcohol te mogen nuttigen.

Geheel terecht dat de omwonenden van het mooiste park van Groningen totaal ontstemd zijn over alle rommel die erachter wordt gelaten en de vele schroeiplekken die al in april in de mooie groene grasweiden zijn gekomen door onjuist gebruik van goedkope barbecueapparaatjes, die na eenmalig te zijn ingezet kunnen worden weggegooid. Ook gewoon achter gelaten bij de enorme berg afval dat naast de daarvoor bestemde prullenmanden, ligt. Liefst 14 man personeel van de Groninger Reinigingsdienst werden de volgende dag ingezet om het park weer enigszins toonbaar te maken.

 

Maar bovenstaand zal zeker in elke grote stad voorkomen, vooral als er sprake is van een grote studentengemeenschap die graag hun vaak benauwde en veel te warme kamers wenst de ontvluchten om gezamenlijk de avond door te brengen. Het is dan ook alle tijden dat omwonenden klagen over verontreiniging, vernielzucht, geluidsoverlast, brutaliteit en meer.

 

In deze nostalgische terugblik, waarbij het doel is elke lezer er nog eens op te wijzen dat de mooie plekken in plantsoenen en parken van ons allen is en op een degelijke wijze dient te worden gebruikt en opgeruimd. In april 1971, en dan spreken we wel even over 47 jaar geleden, was er ook al sprake van ongenoegen onder de bevolking die woonachtig was in de nabijheid van het Noorderplantsoen in Groningen.

En het ging niet alleen omdat deel van de stad maar ook elders waar met veel zorg geplaatste bloembakken voor glorie dienden te zorgen. Veel natuurliefhebbers schreeuwden destijds moord en brand omdat er in de steden enorme uitbreidingen plaatsvonden op huizengebied en steeds meer van het mooie groen verloren ging. Gemeente Groningen had met veel zorg op vele plaatsen prachtige bloembakken geplaatst waar het merendeel van de bevolking met volle glorie van genoot.

Maar, zo bleek uit een aantal reacties in de lokale kranten, was er ook een groot aantal lieden die het behaagde om vooral op de doordeweekse dagen deze bloembakken te gebruiken voor het dumpen van het afval maar bovenal om te zorgen dat thuis de bloembakken in de tuin en/of op het balkon op een goedkope wijze kleurrijk werden gevuld. Brutaal met schepjes werd er gehandeld.

De cijfers uit 1971 spreken voor zich want in het prille voorjaar waren er door de Plantsoenendienst, destijds verantwoordelijk voor de Groninger parken en bloembakken, liefst 70.000 tulpen, narcissen en viooltjes geplant waarbij na enkele weken al 50.000 dienen te worden vervangen doordat er immens was huisgehouden door onverlaten. Omgerekend naar guldens destijds was de schadepost voor 1971 enorm te noemen want vervanging betekende kosten die opliepen tot boven de 8000 gulden, wat in die tijd heel veel was.

De heer D.J.B. Steenhuizen was destijds hoofd van de afdeling Plantsoendiensten van de Gemeente Groningen en in een interview in het Nieuwsblad van het Noorden stelde hij dat er sinds het voorjaar twee nieuwe mensen in dienst waren aangenomen die met hun autootje, voorzien van een watertank, de hele week de stad doorkruisten. “Op maandag kruisen ze eerst door de Heerestraat, waar altijd wel een aantal bakken vernield is. Vorige week was het wel heel erg want van de 66 bakken die er in de Heerestraat staan was de inhoud van wel driekwart vernieuwd. Ze hadden zelfs bloempollen door de ruiten gegooid. Wanneer iedereen van de bloemen af zou blijven, hadden we hoogst twee dagen in de week nodig om al die bakken in de stad te onderhouden”.

Vele mensen die parken en bloembakken- al dan niet met opzet – vervuilen en verprutsen hebben niet door dat het moeilijk is gedurende de lente en zomer op gepaste wijze dezen weer aan te passen als mooie bloeiende parken en bakken. Bloemen zijn bijvoorbeeld erg teer en vernielen is erg gemakkelijk en men heeft niet door dat deze weer vervangen dienen te worden. Dan maar te zwijgen hoe destijds, met de Heerestraat als voorbeeld met haar 66 bakken, er door dierenliefhebbers er ongeremd gebruik werd gemaakt om hun beesten hun behoeftes te laten doen.

Speciale handschoenen voor de parkschoonmakers zijn er al lang maar in 1971 werden er vooral speciale handschoenen beschikbaar gesteld aan die personen die de bakken verzorgden, gezien de vele hoeveelheden hondenpoep die men onsmakelijk vond. Met blote handen eraan komen was uit den boze. Enkele dagen na het interview met Steenhuizen werd bekend dat men gestopt was met het opnieuw vullen van de bakken in de Heerestraat waarna niet veel later de 66 bakken stuk voor stuk uit het vertrouwde stadsbeeld verdwenen.

Al met al is het advies, waar U ook woont, houdt Uw Stad schoon. Wees een voorbeeld voor velen, vergeet niet de vele duizenden bezoekers die jaarlijks uw mooie woonplaats bezoeken en toon vooral een glimlach als u een ander erop aanspreekt dat men zich niet naar behoren aan de gedragsregels van degelijk natuurgebruik gedraagt.

Bron: Hans Knot – Foto’s: Hans Knot – FocusGroningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *