Monumentenbord voor Groningen in Suriname

groningen-centrum-grote markt-monumentenbord-15Op Open Monumentendag 1991 werd op de Martinitoren het eerste Groningse Stadsmonumentenbord onthuld. Inmiddels zijn er bijna 90 van dergelijke borden in de stad. Vandaag,10 juni, presenteert Roeland van der Schaaf, wethouder Wonen en Monumenten, een nieuw en heel speciaal bord in deze serie. Een Stadsmonumentenbord met informatie over de plaats Groningen in Suriname. Van der Schaaf overhandigde het bord aan Beno Hofman en Karin Sitalsing, die het bord maandag a.s. meenemen naar Suriname en zullen zorgen dat het, aldaar, in Groningen een plekje krijgt.

Documentaire ‘Groningen, Suriname’
Vier jaar geleden maakte Beno Hofman een 3-delige documentaireserie ‘Groningen, Suriname’ over de relatie tussen beide Groningens. Deze relatie wordt nu onderstreept door een monumentenbord daarheen te brengen en aan te bieden aan de Districtscommissaris van het District Saramacca, waar Groningen de hoofdplaats van is.

Op het bord is onder andere te lezen dat het Surinaamse Groningen gesticht werd door de stad-Groninger gouverneur Jan Gerhard Wichers als fort en dat deze plek later uitgroeide tot een dorp door de komst van de Nederlandse immigranten, waaronder de Groningse familie Tammenga.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *