10 mei een onvergetelijke dag

grote markt tijdens oorlog

grote markt tijdens oorlog

Mevrouw Enting –van Dokkum, Mattje, is geboren op 10 mei 1926 en woont vijftig jaar in de Groninger wijk Paddepoel.  Mattje is opgegroeid in de Groninger wijk de Hoogte.
Toen de oorlog uitbrak op 10 mei 1940 werd Mattje veertien jaar en het was de dag dat ze niet meer met haar trommeltje naar school mocht. steden nederland, groningen, centrumDe nacht ervoor vlogen de Duitse vliegtuigen over en noch herinnert ze zich de geluiden van de overvliegende vliegtuigen.
Ze moest die dag thuis blijven, wachten op wat komen gaat. Er gaat wat gebeuren, spanningen thuis. Samen met de buren waren haar ouders aan de radio gekluisterd. Het kwam toch nog onverwachts. Plots werd er gehamsterd, voedsel, Sunlight zeep, wol en zo is er nog van alles op te noemen.

De eerste twee jaar van de oorlog viel nog wel mee. Na twee jaar kwamen er strengere regels, een avond-uitgaansverbod, verduistering. Maar dat niet alleen. Jongemannen die werden afgevoerd naar Duitsland om te werk gesteld te worden. Ook haar vriendje.  Hij was verdwenen, naar later bleek ergens in de polder, ondergedoken om niet naar Duitsland te  werk gesteld te worden. Waar is hij gebleven; komt hij nog terug? en wanneer? Nog iets vreemd is haar bijgebleven. Aan de Noorderspoorsingel was een trein met Russen zomaar verdwenen, wat voor haar nog steeds een raadsel is gebleven.

steden nederland, groningen, centrum En dan het vreselijke Scholtenshuis. Bont en blauw geslagen, je wilt het niet weten, kwam een kennis terug. Verschrikkelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen. Door de negatieve dingen ontstaat een ander mechanisme.  Als buren hielp je elkaar door dik en dun. Gelukkig mijn vriend weer terug gekomen en de verkering zette zich voort. Na de oorlog zijn we getrouwd.

 

Medio april kwam de bevrijding in zicht en Mattje weet zich dit nog als de dag van gisteren te herinneren. Het Noorderplantsoen was eerder bevrijd dan de Hoogte. Angstige momenten hebben we doorstaan. Er werd lang geschoten. Op 5 mei, toen heel Nederland bevrijd was, voelden we de bevrijding echt. Bevrijding die altijd in herinnering zal blijven bestaan.

grote markt tijdens de oorlog

grote markt tijdens de oorlog

10 Mei is voor Mattje een bijzondere dag gebleven. Dit jaar hoopt zij haar zevenentachtigste verjaardag dan ook weer in VRIJHEID te vieren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *