4 Mei Dodenherdenking centrum Groningen

Vanavond 4 mei  werd bij het monument Sint Joris op het Martinikerkhof twee minuten stilgestaan ter nagedachtenis van de burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Daarna legde de burgemeester samen met de Commissaris van de Koning René Paas en leden van Stichting Herdenking 4 Mei een krans bij St. Joris monument op het Martinikerkhof.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling legde in zijn 4 mei-toespraak de nadruk op onverschilligheid, dat hij de grootste dreiging noemt voor onze democratie tijdens een uitzending verzorgd door RTV Noord. Schuiling sprak tijdens de Dodenherdenking de Groningers toe vanuit de Martinikerk in Stad.

Schuiling wees er in zijn toespraak op dat democratie voor veel jongeren een vaag begrip is geworden. ‘De helft van de twaalf- en veertienjarigen’, zo zei hij, ‘hoeft niet zo nodig in een democratie te leven, zeggen ze. Terwijl één op de drie tweedeklassers niet eens weet dat we in een democratie leven.’

Schuiling noemt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Foto’s: Rieks Oijnhausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *