4 Mijl Groningen in zonnige herfstsfeer | Kiplangat winnaar

Ruim 22.000 lopers hadden zich dit jaar ingeschreven voor de 32eeditie van dit grootse loopfeest van het Noorden. Vanaf 13.00 uur gingen de lopers, onder wie zowel nationale als internationale toppers, van start in Haren om de traditionele 4 Mijl te volbrengen.
Een uitgebreide fotoreportage focusgroningen: klik hier
Alle foto’s van fotograaf Jan Hendrik van der Veen: klik hier

 

De 32ste editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen leverde in prachtige, maar warme weersomstandigheden Davis Kiplangat op als winnaar. De Keniaanse topatleet, die vorig jaar bij de 4 Mijl als 6e eindigde in 17.46 , won vorige week nog de 68e editie van de Singelloop Utrecht (10 km) in een persoonlijk record van 27.24.  Vandaag liep de 20-jarige atleet de traditionele 6,437 km in een razendsnelle tijd van 17 minuten en 12 seconden, slechts 6 seconden boven het parcoursrecord. Mohamed Ali kwam als snelste Nederlander over de finish in een tijd van 18:13 gevolgd door Khalid Choukoud (18:19) en Yorben Ruiter (18:24), de atleet van PAC die verrassend als 10e overall over de finish kwam.
Bij de vrouwen maakten de Keniaanse Eva Cherono en de Nederlandse Susan Krumins hun favorietenrol waar. Cherono liep een fantastische wedstrijd en kwam slechts 9 seconden voor de nummer twee, Valentino Mateiko over de finish in een tijd van 19:50.

Susan Krumins, de zilveren medaille winnares op de 10.000 meter (EK Berlijn), werd vandaag gekroond tot eerste Nederlandse dame en derde dame overall (20:03). Zij liep daarmee 2 seconden van haar PR af, dat zij in 2014 in Groningen had neergezet. Dat Cherono in vorm is, dat bleek vorige week al bij de Singelloop Utrecht. Daar stond zij net als Kiplangat, ook op de hoogste plek van het erepodium van de 10 km.

Op de startlijst van de Charity Run stonden twee startnummers (C6 en C7) met daarachter de naam ‘Mystery Guest’ Vanochtend werd tijdens de pre-race meeting bekend dat de Mystery Guest Arjen Robben was. Robben liep samen met zijn oudste zoon Luka de Charity Run van de 4 Mijl.

Alle foto’s van fotograaf Jan Hendrik van der Veen: klik hier

Voor het goede doel, UMCG Transplantatiecentrum, is een bedrag van €93.700 opgehaald. Met het opgehaalde bedrag wordt een trainingsprogramma gerealiseerd voor patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Zelf stond ik langs de route op het Hereplein, waar de band Nuchter de lopers de nodige moed inspraken, maar belangrijke dan dat de sfeervolle muziek die ten gehore werd gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *