Advocaten Noord-Nederland in protest tegen herziening rechtsbijstand

Vanmorgen demonstreerden advocaten van het arrondissement Noord Nederland tegen de plannen van minister Dekker worden vanmiddag in de Tweede Kamer besproken. De demonstratie vind plaats omdat  maatregelen worden voorbereid die een einde maken aan het stelsel van goede en onafhankelijke rechtsbijstand aan particulieren met een lager inkomen. De plannen houden in dat een overheidsorgaan wordt aangewezen dat vooraf beoordeelt of het noodzakelijk is dat een advocaat wordt toegevoegd, terwijl – nota bene – de meeste zaken juist tégen diezelfde overheid worden gevoerd. Minder inkomen betekent dan ook minder recht, omdat rechtsbijstand door een onafhankelijke advocaat niet langer vanzelfsprekend is voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen en wordt er bovendien al  jarenlang niets gedaan aan de veel te lage toevoegingsvergoedingen voor de rechtsbijstandsadvocaten.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Tijdens de demonstratie vroeg de deken, Rob Geene, wederom aandacht voor deze bijzonder verontrustende ontwikkelingen. De gevolgen treffen in de eerste plaats de kwetsbare rechtzoekenden. Vervolgens raakt dit ook het bestaansrecht van het instituut advocatuur. De advocatuur is een wettelijk verankerd fundament van onze rechtsstaat.
De overheid breekt dit af en lijkt aan te sturen op een commercieel model dat er op is gericht om zonder serieus te nemen garanties voor onafhankelijkheid, partijdigheid, kwaliteit en integriteit grondwettelijke taken middels aanbesteding in de markt te zetten.

Bron: Orde van Advocaten Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *