Airport Eelde weer open

corendeon-738-300x154Een toestel van Corendon Airlines is vandaag24 april als eerste vertrokken vanaf de verlengde start- en landingsbaan op Groningen Airport Eelde. Het gaat om een Boeing 737 die vertrekt voor een rechtstreekse vlucht naar de Turkse badplaats Antalya.

Bij de opening van de baan was onder meer staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) aanwezig.

Baanverlenging definitief

Het verlengen van de baan van 1800 naar 2500 meter was al decennia lang een twistpunt. De luchthaven hoopte met een langere baan grotere vliegtuigen te kunnen verwelkomen. Ook kunnen vliegtuigen dankzij een langere baan meer brandstof vervoeren en daardoor grotere afstanden afleggen zonder bij te hoeven tanken  nu rechtstreeks vliegen.

Op 15 februari 2012 verwierp de Raad van State het laatste beroep tegen de baanverlenging. Hoger beroep was toen niet meer mogelijk. Na 35 jaar kwam daarmee een einde aan de procedure voor uitbreiding van ‘vliegveld Eelde’. De baanverlenging zou 24 april 2013 klaar zijn en kost de overheid ruim twintig miljoen euro. Naast de baanverlenging, van 1800 naar 2500 meter, mag het vliegveld ook vanaf 06.30 uur open zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *