Aletta Jacobsprijs 2018 uitgereikt aan Lilianne Ploumen

Vandaag, 8 maart, ontving Lilianne Ploumen de De Aletta Jacobsprijs 2018. De prijs werd uitgereikt door de rector magnificus van de Rijksuniversiteit Elmer Sterken. De prijs is toegekend vanwege haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld.

‘Emancipatie loopt als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen’, zegt juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker ‘Ze vervult al enkele decennia een voorbeeldfunctie voor vrouwen en meisjes in de hele wereld. Met haar initiatief ‘She Decides’ heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning –zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg- stop te zetten. Met haar initiatief wil Lilianne Ploumen ertoe bijdragen dat miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zelf kunnen blijven beslissen óf, met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.. We zijn als jury van de Aletta Jacobs-prijs dan ook bijzonder trots dat we de prijs deze keer aan Lilianne Ploumen mogen uitreiken.’

Aletta Jacobsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd in 1990 ingesteld door prof.dr. Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur. Er is een geldbedrag van 5000 Euro verbonden aan de prijs, vrij te besteden door de laureaat. Eerder werd de prijs o.a. uitgereikt aan Neelie Kroes, Hedy d’Ancona en Petra Stienen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *