Apeldoorn Het Loo – Stallen en koetshuizen

De stallen van Paleis Het Loo huisvesten een groot deel van de rijtuigen, sledes en automobielen in koninklijk bezit. Wanneer de koningin op Het Oude Loo verblijft wordt een aantal nog regelmatig gebruikt. De paarden zijn dan ondergebracht in de linkerstal, die plaats biedt aan 40 paarden. In het stallencomplex kunnen in totaal 88 paarden staan.

Rijtuigen
In de koetshuizen staan naast een gala-berline en een gala-coupé, sport-, jacht- en dienstrijtuigen, die dateren uit de eerste helft van de 19de tot het begin van de 20ste eeuw.
Een bijzonder rijtuig is de witte lijkwagen, die dienst heeft gedaan bij de begrafenis van prins Hendrik (1934) en koningin Wilhelmina (1962). Alle foto’s van Het Loo: klik hier

Tuigen
De tuigenkamers herbergen een diversiteit aan ceremoniële tuigen met wapens of koningskroon, dienst-, jacht- en sporttuigen. Ook zijn er accessoires zoals klokkenspellen en bellenhangers voor sledes en een collectie zadels en zwepen.
Een brede verzameling livreien van koetsiers, chauffeurs en lakeien uit verleden en heden geeft een indruk van de nuancering, die bij ontvangsten aan het hof aan de dag wordt gelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.