Apple heeft plannen bouw datacenter Eemshaven

groningen-provincie-windmolens eemshaven-1Apple is van plan om een datacenter in de Eemshaven te bouwen, in het noordelijkste puntje van Groningen. In de Eemshaven bestaat al sinds 2007 een enorm datacenter met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter. Het was bij de bouw het grootste datacenter van Nederland en wordt al gebruikt door een ander bekend technologiebedrijf, Google. 

Het huidige datacenter in de Eemshaven wordt door meerdere bedrijven gebruikt, met Google als de belangrijkste huurder. Maar er staat uitbreiding op stapel. In 2012 gaf de provincie Groningen toestemming voor uitbreiding met een tweede datacenter van nog eens veertig hectare. Dit zou ook de plek zijn, waar Apple zich met eventuele andere huurders gaat vestigen. Apple was al enige tijd bezig om zich te oriënteren in de regio Groningen.

Waarom Eemshaven?
De Eemshaven is om meerdere redenen een slimme plek om een datacenter te vestigen. Ten eerste vanwege de aanwezigheid van de transatlantische glasvezelkabel (tussen Europa en de VS), die in deze regio aan land komt. Daardoor is voldoende bandbreedte beschikbaar. De kabel ligt er al sinds 2001 en is één van de belangrijkste backbones van de wereldwijde glasvezelnetwerk.

Ook is de Eemshaven gunstig vanwege de stabiele energievoorziening, die betrouwbaarder is dan de energievoorziening in de Randstad. De Eemshaven beschikt over de Eemscentrale en een flink windmolenpark.

Bron:  http://www.iphoneclub.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *