Aspergeseizoen 2013 medio april van start

gewassen-asperge-4Op 10 april start het aspergeseizoen 2013 en het eindigt traditiegetrouw op 24 juni. (Sint Jan*) In de maanden april, mei en juni ziet u langs de wegen grote zandvlakten met daarop lange rijen. Deze verhoogde rijen zijn de aspergebedden. De asperge groeit onder de grond. Het is een groente die geen daglicht kan zien, daar hij anders verkleurd en blauw wordt.

gewassen-asperge-2In de vroege ochtend ziet u de aspergestekers langs de bedden lopen en turen naar de zandvlakte. Het steken van de asperge is een precisie werkje. De steker zoekt de scheur in de oppervlakte van het bed. Hierna graaft hij de asperge vrij en steekt hem af met een speciaal aspergemes. Daarna maakt hij het gat in het bed weer dicht en zo gelijk mogelijk. De kunst van het aspergesteken is om niet andere asperges te raken. U ziet, ze worden dus een voor een gestoken; een heel werk dus. Na het steken wordt de asperge gewassen en op dikte en kwaliteit gesorteerd.

gewassen-asperge-3Bereiden van asperges
Een veel gemaakte fout in de bereiding van asperges is dat deze niet eerst geschild wordt. Het beste gaat dit met een dunschiller of speciaal aspergeschilmesje.

 

 

Extra aandacht verdient ook de onderzijde van de asperge. Vaak is er een klein gedeelte houterig. Dit stuk dient u er van af te snijden. Na goed wassen kunt u de asperges in zijn geheel koken in water totdat ze gaar zijn. Dit kan in een gewone pan of in een speciale aspergepan. Asperges zijn een volwaardige groente en worden vaak op traditionele manier gegeten. Dit houdt in: met gekookte eieren en gekookte ham. Hierover komt een sausje van gesmolten boter en klaar is Kees.

Laat u verrassen en  ………. Eet smakelijk. Meer recepten: klik hier

*) Als dag, 24 juni, wordt met Sint Jan meestal gedoeld op het hoogfeest van Johannes de Doper Geboorte dat wordt gevierd op 24 juni (zonnewende). Dit is onder meer is de dag van de Orde van de Kousenband. Met Sint Jan in de Winter wordt 27 december bedoeld, het feest van de apostel Johannes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *