Babysterfte Groningen onder landelijk gemiddelde

In Groningen sterven steeds minder zuigelingen voor of vlak na de geboorte. Dat geldt zowel voor de stad als voor de provincie Groningen. Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte dit vandaag bekend tijdens het Symposium ‘Samen sterk voor de kwetsbare zwangere’. In de stad is het aantal sterfgevallen van 13,1 op de 1000 baby’s in 2012 gedaald naar 3,5 in 2015. Dit is onder het landelijk gemiddelde van 7,2 sterfgevallen.  De perinatale sterfte in Groningen lag sinds 2006 boven het landelijk gemiddelde.

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “Zwangere vrouwen in een kwetsbare positie wordt nu sneller passende hulp aangeboden zodat de kans op een gezonde start voor de baby toeneemt. Groningen lijkt daarmee een effectieve aanpak te hebben ontwikkeld.”

 

In 2012 overleden in de provincie Groningen nog bijna 11 (10,9) op de 1000 baby’s voor- of net na de geboorte. De nieuwste cijfers uit 2015 laten een daling zien naar 6,3 sterfgevallen op de 1000 baby’s.

In Groningen werken de betrokken zorgverleners intensief samen in verloskundige samenwerkingsverbanden om kwetsbare zwangeren sneller op te merken. Dit zijn de ziekenhuizen in de stad en provincie, de verloskundigen,  kraamzorginstellingen en de jeugdgezondheidszorg (GGD). Er zijn onderling goede afspraken gemaakt over welke zorg in welke situaties het meest passend is. De focus ligt op het bevorderen van een gezonde leefwijze voor en tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *