Basisscholen Eemsmond op vogeltrek

natuur vogels spreeuwen (3 van 6)Leerlingen van groep 7/8 van acht basisscholen uit de gemeente Eemsmond gaan de komende dagen naar het bezoekerscentrum Buitenplaats Noordkust van Het Groninger Landschap in Pieterburen. Gedurende een ochtend worden de leerlingen meegenomen in de fascinerende wereld van de vogeltrek. De leerlingen worden gebracht met een bus.

De gemeente Eemsmond heeft dit financieel mogelijk gemaakt.

Met een grote kaart van Afrika en Europa en opgezette vogels leren de leerlingen op een inzichtelijke wijze dat sommige vogels enorme afstanden afleggen, terwijl andere vogels er voor kiezen om het hele jaar op de zelfde plek te blijven. Tussendoor krijgen ze bijzondere feiten over deze vogels te weten. Een gierzwaluw slaapt in de lucht, een gans kan op enorme hoogte vliegen, de slechtvalk is de snelste vogel en kan wel 300 kilometer per uur vliegen en er is een grutto die in 48 uur naar Senegal is gevlogen. Na dit onderdeel gaan de leerlingen in groepjes zelf aan de slag met een vogelpaspoort. Ze meten de snavel en poten van een vogel en kijken hoe hij deze gebruikt. Ze volgen zwaluwen naar Afrika en leren welke vogels in Noordkust voorkomen. Tussendoor worden de leerlingen zelf een vogel en met een soort levend ganzenbord ervaren ze zelf de gevaren tijdens de volgetrek.

Het Groninger Landschap wil met deze lessen leerlingen enthousiast maken voor natuur en landschap in hun omgeving. Wethouder Harrie Sienot komt donderdag 8 maart zelf een les mee maken. Dan is de Dr. Damschool uit Uithuizermeeden  op bezoek.

De leerlingen arriveren om 9.00 uur bij het bezoekerscentrum Buitenplaats Noordkust, Hoofdstraat 83 in Pieterburen en zullen omstreeks 12.00 uur weer vertrekken.

Bron: Groningen Landschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *