Groningen beelden Paddepoel – De Madonna van de Nevelen

De ‘Madonna van de Nevelen’- Kunstenaar Luuk van Soom.

De ‘Madonna van de Nevelen’ is te vinden aan het Jaagdpad in Paddepoel Zuid. Het is een figuur die ontstaan lijkt te zijn uit wolken en flarden mist. De ‘mist’ omhult en versluiert, maar in de nevel zijn de borsten, billen en benen van ‘Onze-Lieve-Vrouw’ duidelijk herkenbaar. Haar armen houdt ze over elkaar geslagen voor haar lichaam, als om het – niet aanwezige – kind te wiegen.

Het ‘Witte Wief’, zo werd het beeld al direct na plaatsing door buurtbewoners genoemd – een associatie die ook opgeroepen wordt door de locatie van de Madonna aan het Reitdiep, een plek waar ’s ochtends in alle vroegte de mistbanken laag hangen en de sfeer mysterieus is.

Bij zijn afscheid als directeur van woningcorporatie In, wilde Louwris Kroon liever een cadeau geven dan krijgen. Hij riep alle huurders op een woonwens in te sturen. Uit 55 inzendingen werd het idee van Wim Grijze bekroond: hij wilde graag een kunstwerk voor zijn buurt Paddepoel-Zuid. In samenwerking met het CBK en prijswinnaar Grijze werd uit een voorselectie de bronzen ‘Madonna van de Nevelen’ van de kunstenaar Luk van Soom gekozen. De ‘Madonna’ is een gegoten kopie van een beeld dat in België bij een privékliniek staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *