Groningen beelden Stadspark – Zonder titel ‘vrouwenfiguur’

Het vrouwenfiguur in het Stadspark doet in de verte denken aan het kalkstenen beeld ‘Zonaanbidster’ in het Noorderplantsoen (1952) van Mattheus Meesters, hoewel het eerstgenoemde beeld meer naturalistisch (naar de natuur) is en uit brons bestaat. De kleine vrouwenfiguur zit met opgetrokken benen en het hoofd een klein beetje achterover. Dezelfde houding heeft de ‘Zonaanbidster’, maar zij verschilt door de grote mate van ontspanning die ze uitstraalt.

Haar lichaamsvorm en gezicht lijkt erg op een andere vrouwfiguur ‘Zonder titel’ van Meesters – ook van brons – dat staat bij het Verzorgingshuis aan het Molukkenpad; ze hebben hetzelfde postuur, kapsel en zijn half gekleed.

De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was Meesters’ leermeester. In de loop van zijn carrière ging Meesters in kalksteen steeds abstracter werken. In zijn bronzen, die hij modelleert in klei of gips, verwerkt hij meer naturalistische details. Naast zijn opdrachtwerk gaf Meesters les aan de Dalton HBS en de Academie Minerva. In 1964 sloot hij zich aan bij De Groninger Kunstkring De Ploeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *