Belgie Gent | Diverse bezienswaardigheden

Gent leeft en is ook een ideale stedentrip. Eigenzinnig Gent ademt geschiedenis en biedt je een boeiende cultuurcocktail tot aan de rand gevuld met trendy en modern stadsleven. Gent is de stad voor levensgenieters, niks moet, alles kan, een stad op mensenmaat. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is. Zie onze eerdere berichtgevingen.

Alle foto’ van Gent: klik hier

Gent is de hoofdstad en grootste centrumstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en van het arrondissement Gent.

Gravensteen

Het Gravensteen is een versterkte waterburcht, gelegen in de Oost-Vlaamse stad Gent met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Het huidige kasteel dateert uit 1180 en was de residentie van de graven van Vlaanderen tot 1353. Het werd later herbestemd als rechtbank, gevangenis, muntdrukkerij en zelfs als katoenfabriek.

Sint-Michielsbrug

Op de Sint-Michielsbrug kan je terecht voor mooie kiekjes, alsook voor een verwijzing naar het betere Bijbelverhaal. Op een van de lantaarnpalen zie je namelijk een bronzen beeld van aartsengel Michaël, met aan z’n voeten een kronkelende draak. In een van de spannendere stukjes van het Heilige Boek wordt verteld hoe Michaël een draak, bereden door een stel boze geesten, uit de hemel verjaagt.

 

Monument ter ere van de gebroeders Van Eyck

Met de wereldtentoonstelling van 1913 in aantocht, kregen de architect Valentin Vaerwyck en de beeldhouwer Geo Verbanck begin juli 1912 de opdracht een monument te maken ter herinnering aan de 15e-eeuwse schilders Hubert van Eyck en Jan van Eyck.

Opdrachtgever was schepen Joseph Casier, voorzitter van de Stedelijke Commissie voor Monumenten en Stadsgezichten en directeur van de Wereldtentoonstelling.

Stadzhal – Modern bouwwerk in het hart van de stad

Polyvalente, open stadshal is een architecturaal hoogstandje van de hand van Robbrecht & Daem / Marie-José Van Hee architecten. Opvallend zijn vooral de dakstructuur en het gebruik van glas, hout en beton. Er is plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten.

Brug der Keizerlijke Geneugten

De Brug der Keizerlijke Geneugten werd in het Keizer Kareljaar 2000 over de Lieve gebouwd, met beelden van Walter De Buck (1934-2014, Gentse beeldhouwer en kleinkunstenaar), die verwijzen naar verschillende legendes over het leven van Karel V.

In de 19de eeuw ontstonden veel verhalen en legendes over Keizer Karel. Aan de uiteindes van deze brug wordt zo’n verhaal afgebeeld.

Het schip verwijst naar het verhaal van de scheepstrekker. De keizer liep op een jaagpad een bootsman voor de voeten, waardoor zijn schip strandde. De kapitein, die Karel dwong het schip weer los te trekken, kreeg een nieuwe boot van de ‘scheepstrekker’.

Stroppendrager

Op het grasveld aan Bachtenwalle (Prinsenhof) staat de stroppendrager uitdagend naar het geboortehuis van zijn vernederaar Keizer Karel te staren. Daarbij houdt hij één hand achter de rug met zijn duim tussen wijs- en middelvinger als teken van verachting.

En bijzonder gaaf de gepimpte toiletten

Alle foto’ van Gent: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *