Bergeend

natuur-vogels-bergeend-3De bergeend (Tadorna tadorna) is een halfgans, een eendachtige watervogel die qua formaat tussen een gans en een eend in zit. De naam “bergeend” heeft niets met “bergen” in de zin van “hoge heuvels” te maken, maar met de voortplanting: de soort kan relatief veel jongen grootbrengen of “bergen”.

 

Een andere verklaring voor de naam is dat de eend haar eieren verbergt. De bergeend legt haar eieren bijvoorbeeld in konijnen- en andere grondholen.

De bergeend is een kleurrijke verschijning aan de kusten van westelijk Europa en sommige kusten van de Middellandse Zee (bijvoorbeeld Sardinië). Ook langs de Vlaamse kust is hij te vinden, o.a. in Het Zwin en in de achterhaven van Zeebrugge. In Nederland is hij in Zeeland vaak te zien, maar ook langs het IJsselmeer en op de Waddeneilanden. Hij broedt er, maar is ook doortrekker en wintergast.De bergeenden leven in de duinen. Maar je ziet ze ook vaak in de zee.

De bergeend heeft een rode knobbel op zijn snavel (alleen bij mannetjes). De kop en de hals zijn zwart en zijn veren zijn wit met hier en daar een paar zwarte strepen. Verder heeft de Bergeend een bruine band om zijn hals. De Bergeend is 55 tot 65 cm. lang.

Het nest wordt gemaakt in leegstaande konijnenholen. Het nest wordt gemaakt van dons. In dat nest worden 8 tot 12 eieren gelegd. Daar gaat het vrouwtje 28 dagen op zitten terwijl het mannetje op de wacht staat. De kuikens kunnen binnen 8 weken vliegen.

De bergeend eet vaak wadslakjes, schaaldiertjes, insecten, visjes en wormen.

Bron: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *