Berichtgeving diefstal RTVNoord gecorrigeerd door politie

groningen-politie-hoofbureau radesingel-3Zaterdag 14 december heeft de politie een 32-jarige man uit de gemeente Zuidhorn en zijn tienjarige zoon aangehouden na een winkeldiefstal.

Bij de politie kwam de melding binnen dat in een winkel aan de Vismarkt de twee waren betrapt bij de diefstal van een paar schoenen en door het winkelpersoneel waren aangehouden. Na de komst van de agenten werden de twee aan hen overgedragen en meegenomen naar het bureau voor verdere afhandeling.

De vader is verhoord en daarna in verzekering gesteld. In het onderzoek bleek dat hij in zijn kleding enkele flesjes parfum had die van diefstal afkomstig waren uit een andere winkel. De vader is zondag in vrijheid gesteld en zal zich binnenkort voor de politierechter moeten verantwoorden.
De tienjarige jongen is niet ingesloten. Na de aanhouding heeft de jongen bij de politiemensen in hun kamer gezeten terwijl ondertussen met de dienstdoende politiechef overlegd werd over het vervolg. In dat overleg is besloten dat hij niet zou worden verhoord en direct in vrijheid gesteld. Daarop is contact met zijn moeder gezocht die hem heeft opgehaald.

Op RTV Noord verscheen maandagavond een bericht dat betrekking heeft op deze zaak. Daarin wordt geschreven dat de jongen van tien is ‘vrijgelaten uit de gevangenis’ en dat de politie de jongen ‘die in de cel was gezet, op last van het Openbaar Ministerie onmiddellijk heeft vrijgelaten’. Ook staat in het betreffende bericht dat de jongen en zijn vader was aangehouden na een poging tot diefstal.
Deze berichtgeving is onjuist. De jongen is niet in de cel gezet. Ook de poging tot winkeldiefstal is niet juist. Het gaat niet om een poging maar om een daadwerkelijke diefstal van een paar schoenen.

In de winkel blijkt de jongen op aanwijzingen (ondersteund door beelden van bewakingscamera’s) van zijn vader een paar nieuwe schoenen te hebben aangetrokken. Daarna zijn de nieuwe schoenen met modder ingesmeerd die de man bij zich had in een zakje. Daarna zijn de twee de winkel uitgelopen waarna het alarm af ging. In de winkel werden in de doos van de gestolen schoenen de oude schoenen van de jongen aangetroffen.

Verdachten onder de leeftijd van twaalf jaar kunnen wettelijk niet worden vervolgd. Ze kunnen echter wel verdachte zijn in een strafzaak. Dat betekent dat ze kunnen worden aangehouden, ze kunnen worden verhoord en zelfs ingesloten in een politiecel. Dat laatste gebeurt overigens bijna nooit. In bijna alle gevallen worden de kinderen zo snel mogelijk aan hun ouders overgedragen. In deze zaak is ook op deze manier gehandeld en is er geen sprake van dat deze jongen in de cel ingesloten is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *