Besmet afval Corona-testlocaties vaak verkeerd verpakt en afgevoerd

We deden een rondje Groningen en waren verbaasd over het grote aantal particuliere testlocaties naast die van de GGD, waarvan we e.e.a. hebben vastgelegd. Een dag later lees je dat uit inspecties bij 39 Corona-testlocaties blijkt dat op 22 plaatsen het afval niet goed wordt verpakt en afgevoerd. Vraagt komt boven; wie en wordt e.e.a. voldoende gecontroleerd? of doen we maar wat! (van geen van de afgebeelde locaties is bekend of zij zich ook niet aan de regels hebben gehouden) De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes worden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet. Deze (besmettelijke) afvalstroom vereist bovendien een speciale behandeling. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bezocht tussen 7 en 11 december in heel Nederland testlocaties. Inspecteur-generaal van de ILT Jan van den Bos: “We zien dat kennis over verpakken en afvoer van besmettelijk afval nog te vaak ontbreekt. Met onze inspecties signaleren we dat het verpakken en vervoeren van covid-19 afval echt veiliger moet. Na onze gesprekken met betrokkenen is hier direct werk van gemaakt.”

Verschillende testlocaties
Bij 11 van de 24 GGD-testlocaties en 9 van de 14 bezochte commerciële testlocaties werd het afval niet goed verpakt en afgevoerd. Ook een testlocatie in een ziekenhuis maakte deze fout. In al deze gevallen werd het corona-afval als regulier bedrijfsafval afgevoerd. Daarnaast werden een handvol overtredingen gemaakt op het gebied van het afsluiten van containers of coderen van containers met covid-19 afval.

Tekst gaat door onder de galery van Jan Hendrik van der Veen:

Goed verpakken
Het niet goed verpakken en afvoeren van afval dat (mogelijk) is besmet met het coronavirus  brengt risico’s met zich mee. Alle mensen die betrokken zijn bij het verpakken en vervoeren kunnen onbedoeld met het coronavirus in aanraking komen. Daarom moet de verpakking van covid-19 afval voldoen aan speciale eisen en apart afgevoerd en veilig verwerkt.

Overtredingen oplossen
De inspecteurs van de ILT hebben leidinggevenden op testlocaties opgedragen de geconstateerde overtredingen direct aan te pakken. Betrokkenen hebben hier meteen werk van gemaakt. Daarnaast gaat de ILT in gesprek met de leiding van betrokken instanties en afvalverwerkers om te zorgen dat de kennis over omgaan met besmettelijk afval toeneemt, en het aanbieden en verwerken van corona-afval verbetert. De komende tijd blijft de inspectie teststraten bezoeken om te controleren of het afvoeren van covid-19 afval veilig gebeurt.

Tijdelijke regeling
Het besmettelijke afval moet volgens ADR-regels -over het vervoer van gevaarlijke stoffen- in speciale kunststof vaten verpakt zijn. Door een tekort aan deze vaten werd dit voorjaar een tijdelijke regeling afgegeven voor het verpakken en vervoeren van zogeheten droog ziekenhuisafval in bepaalde plastic zakken. Deze regeling is niet alleen van toepassing op het afval dat vrijkomt bij de verpleging van coronapatiënten in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar geldt ook voor het afval van de corona-teststraten. Deze regeling werd bij de tweede coronagolf opnieuw van kracht en geldt tot 1 oktober 2021. De ILT monitort het veilig vervoer van besmettelijk (ziekenhuis)afval.

Bron: Inspectie Leefomgeving en Transport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *