Binnenstad Groningen stoep vrij iedere stadjer blij

Binnenstad toegankelijk en aantrekkelijk voor iedereen!

Wethouders Mirjam Wijnja en Philip Broeksma gaven gisteren in de Grote Kromme Ellleboog in bijzijn van onder andere ondernemers en bewonersorganisaties het startschot voor de campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’. Met de campagne, die ongeveer een jaar duurt, gaat de gemeente Groningen samen met bewoners, ondernemers en bezoekers aan de slag met het vrijhouden van de stoep. Ook wordt het venstertijdengebied uitgebreid.

In de levendigheid en gezelligheid van de binnenstad wil de gemeente een balans tussen een prettig woon- en werkklimaat voor bewoners en ondernemers en een gastvrije en toegankelijke omgeving voor bezoekers. Wethouder Binnenstad Mirjam Wijnja: “Iedereen kan meehelpen bij het vrijhouden van de stoep. Bijvoorbeeld door je fiets in een rek, vak of stalling te plaatsen. En ondernemers kunnen helpen door hun terrassen binnen de toegestane ruimte uit te zetten en door naast reclameborden en uitstallingen voldoende ruimte op de stoep over te laten voor voetgangers.”


Ook het venstertijdengebied wordt groter. Bedrijfs- en vrachtauto’s mogen het venstertijdengebied in- of uitrijden tussen 05.00 en 12.00 uur. Daarbuiten is een ontheffing nodig. In bepaalde delen van de binnenstad gelden al jarenlang venstertijden. Wethouder Verkeer en Vervoer Philip Broeksma: “Vanaf
1 februari 2023 gelden de venstertijden binnen de hele Diepenring, bij winkelgebied Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. Zo is er op de drukke momenten in de middag en avond minder autoverkeer in de binnenstad en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.”


De fietsparkeerzone, die nu al geldt voor de omgeving van de Grote Markt, geldt vanaf 1 februari ook voor de Zwanestraat en een deel van de Oude Boteringestraat. In de fietsparkeerzone mogen fietsers hun fiets alleen in een rek, vak of stalling plaatsen waardoor er meer ruimte is voor voetgangers.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *