Bizar debuut Hans Hateboer FC Groningen |Mistersnooker

sport-fc groningen-herdenkingsbijeenkomst martin koeman-7De meest opvallende speler in het duel RKC – FC Groningen was zaterdagavond Hans Hateboer, de 20-jarige debutant voor de Trots van het Noorden. Hij had namelijk een groot aandeel in het scoreverloop waarin beide teams elkaar in evenwicht hielden: 1-1.

Wie de wedstrijd gezien heeft, zal de naam Hans Hateboer – mooie voetbalnaam trouwens – niet snel meer vergeten. En Hans zelf? Die zal zijn debuut in de eredivisie voor altijd in zijn herinnering bewaren. De speler uit Beerta, die de geschorste Magnasco verving als rechter vleugelverdediger, voetbalde een bijna foutloze eerste helft met als hoogtepunt een prachtige assist op Michael de Leeuw die zijn voorzet in een doelpunt verzilverde.

Als opkomende verdediger stoomde Hateboer vol gas het RKC-strafschopgebied in en had daarbij nog het overzicht om De Leeuw op maat te bedienen. Van de twintig balcontacten die de jongeling in de eerste helft had, waren er opvallend veel aanvallende acties. Bij gebrek aan een directe tegenstander kon hij zich ontpoppen als aanvaller langs de krijtlijn.

De in totaal 29 aanrakingen waren op een uitzondering na als goed te beoordelen. Als debutant begon hij vanzelfsprekend voorzichtig met risicoloze passjes maar na zijn assist leek de Oostgroninger zich steeds beter te voelen in de professionele ambiance.

Bij Hateboers eerste echte verdedigende actie – in de 70ste minuut – dacht hij een perfecte sliding te hebben gemaakt. Hij ging echter met zoveel snelheid op de bal en de benen van de RKC-spelers af dat arbiter Higler hem direct de rode kaart voorhield. Een veel te zware bestraffing omdat Hateboer niet alleen de bal raakte maar ook geen enkele intentie had om de tegenstander te blesseren.

Zijn vertrek veroorzaakte een paniekreactie bij trainer Erwin van de Looi die twee verdedigingsmuren metselde voor de neus van doelman Bizot. Een handsbal van Kieftenbeld, een benutte strafschop en de stand was 1-1. Hateboer zag het allemaal vanaf de zijlijn gebeuren. De wedstrijd en zijn naam waren echter voor altijd met elkaar verbonden. Dat hij er met gemengde gevoelens aan zal terugdenken, is niet meer dan logisch.