Blauwestad – Sicco Mansholt

Het standbeeld van Mansholt aan de Bovist in Blauwestad is gemaakt door de Oldambster kunstenaar Marten Grupstra. Een levensgrote beeld  herbergt een aantal symbolen die typerend zijn voor de oud-minister. De laarzen in het water verbeelden dat in 1944 de Wieringermeerpolder door de Duitse bezetters onder water werd gezet. Het standbeeld is geplaatst in 2008 ter eren van zijn honderdjarige verjaardag.

De familie Mansholt had hun boerderij in deze polder en Sicco Mansholt was actief in het verzet. De slipjas hoort bij zijn officieel tenue als eerste minister van Landbouw en Voedselvoorziening direct na de oorlog. Omdat hij een grote hekel had aan dit tenue, heeft hij onder zijn slipjas zijn werkjasje. De stropdas symboliseert de herenboer die hij ook was. De cape symboliseert het eredoctoraat dat Sicco Mansholt is toegekend.

De in het Groningse Ulrum geboren Mansholt was in het eerste naoorlogse kabinet minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Na dertien jaar ministerschap werd hij landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie. Mansholt wordt gezien als een van de geestelijke vaders van de Europese samenwerking en de opsteller van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bron: Wikipedia

Meer foto’s van de provincie Groningen: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *