Braakballen van Ransuilen vindt je bij roestplaatsen

natuur-vogels-ransuil-1 Braakballen pluizen is altijd een succes bij kinderen. Dat merkten Trees Dik en Gieltje Timmer tijdens een eerdere editie van het Midzomerfestival op Buitenplaats Reitdiep in de Groninger wijk Noorderhoogebrug. Bij het uitpluizen van de braakballen vindt je de resten van verschillende muizen. De veldmuis is het hoofdvoedsel van de ransuil.

natuur-vogels-ransuil-8Braakballen van deze uilensoort vindt je bij roestplaatsen. Als enige uilensoort in Nederland hokken ransuilen ’s winters samen en in de herfst komen ze bij elkaar verteld Trees Dik, lid van de Werkgroep Ransuilen Groningen.  Ze overwinteren in groepen, vaak in hoge naaldbomen zoals op de foto’s is waar te nemen op een locatie in van de Groninger wijken. Dus als je ransuilen wilt zien moet je niet in de lucht kijken, maar naar de grond. Zie je ze ergens liggen, dan daarboven waarschijnlijk een ransuil.

natuur-vogels-ransuil-5Helaas worden de roestbomen soms onbedoeld gekapt. Samen met de gemeenten probeert de werkgroep deze bomen beter te beschermen. Trees Dis is begaan met de ransuilen. Ze was meteen gefascineerd toen ze merkte dat er één in haar tuin zat. In Groningen bestond nog geen werkgroep Ransuilen en over ransuilen in Groningen is weinig bekend. Het gaat niet goed met de ransuil, maar hoeveel uilen er precies in Groningen leven weet men niet. Reden om de Groningse populatie in kaart te brengen.

natuur-vogels-ransuil-3De Werkgroep Ransuilen Groningen roept Groningers op roestplaatsen door te geven. Afgelopen winter werden er 433 uilen geteld om maar liefst zeventig roestplaatsen, waarvan 16 als nieuw aangemerkt konden worden. Op de website www.ransuilengroningen.nl is nadere informatie te vinden waaronder een kaart waarop de locaties van de ransuilen roestplaatsen te zien zijn.

Het artikel over Trees Dik en Gieltje Timmer is een verkorte weergave uit het mooie blad Golden Raand van het Groninger Landschap. Het is een kwartaalblad een zeker een blad welke wij u willen aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *