Buurtmoestuin op terrein voormalig Oosterparkstadion

groningen-oosterpark-voormalig fc groningen stadion-1Tot 2005 lag er de grasmat van FC Groningen, vanaf dit voorjaar sieren buurtmoestuintjes het voormalige terrein van het Oosterparkstadion. Nu de bouwplannen van woningbouwvereniging Nijestee in het gebied de komende jaren op een laag pitje staan hebben buurtbewoners van De Velden de handen ineen geslagen om het braakliggende terrein om hen heen op te vrolijken. Over een paar weken tijd kunnen aan beide kanten van de nieuwe vijver de eerste kropjes sla geplukt worden.

Nadat onder de noemer ‘Gezond de velden op’ eerst het noordelijke deel van de wijk subsidie binnensleepte om een buurtmoestuinenproject op te starten, heeft nu ook het bewonersinitiatief van het zuidoostelijke deel van De Velden groen licht gekregen van het Wijkteam Oosterpark.

Het enthousiasme in de buurt – met een mix van koop- en sociale huurwoningen – is groot. Meer dan 60% van de huishoudens in het kinderrijke De Velden-Oost doet mee. De voordelen zijn dan ook legio. De moestuinen leveren lekker en gezond eten uit eigen tuin op. Bovendien is het een prima manier om elkaar te ontmoeten, samen dingen te organiseren en kinderen in contact te brengen met de natuur. Met het initiatief willen de partijen de leefbaarheid in de nieuwbouwwijk verhogen en meer vogels, vlinders, insecten en egels aantrekken.

Ook het nog in de wijk te bouwen Het Kopland (opvanghuis voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld) zal een aantal bakken in de buurttuin krijgen.

Naast de moestuinbakken komt er een gezamenlijke kruidentuin, een aardbeien- en pompoenveldje en een bloemenweide. Ook worden fruitbomen en bessenstruiken aangeplant. Dankzij subsidies van het Annie Tak Fonds en het Nijesteeproject Buurt in Bloei kunnen ook een wilgenhut en picknicktafels worden geplaatst.

In het Paasweekeinde wordt begonnen met de aanleg. De eerste kinderactiviteit staat ook al gepland: het samen maken van een insectenhotel. De officiële opening is in september, dan houden beide buurtmoestuinen een gezamenlijk oogstfeest.

Het initiatief past in het project De Eetbare Stad – een samenwerking tussen de gemeente Groningen en de Natuur- en Milieufederatie.

Eén gedachte over “Buurtmoestuin op terrein voormalig Oosterparkstadion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *