Campagne ‘Kleine buit, grote pakkans’ tankstations van start

zonnelaan shell station (1 van 1)Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vanmiddag bij een tankstation in Den Haag de aftrap gegeven voor de campagne ‘Kleine buit, grote pakkans’ die is gericht op het terugdringen van het  aantal overvallen op benzinestations. Samen met het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven, de Bovag en de Beta neemt het ministerie van Veiligheid en Justitie een reeks maatregelen om het aantal overvallen op verder omlaag te brengen.

Zo komen er trainingsbijeenkomsten voor werknemers van tankstations op die locaties waar de meeste overvallen plaatsvinden. Ook krijgen circa 300 tankstations bezoek van een veiligheidsdeskundige van het CCV. De veiligheidsdeskundige loopt met de werkgever en medewerkers langs een lijst met risicopunten en bekijkt hoe deze op het betreffende station georganiseerd zijn. De deskundige geeft adviezen en aanbevelingen die men direct in de praktijk kan toepassen. De maatregelen die worden geadviseerd vallen onder de maatregel Veiligheid Kleine Bedrijven waardoor bedrijven in aanmerking kunnen komen voor een financiële bijdrage van het ministerie. De brancheorganisaties werken ook aan een zogeheten e-learning module voor de medewerkers van de benzinestations. In deze e-learning module wordt ingegaan op hoe een overval te voorkomen en als je toch slachtoffer wordt hoe hiermee om te gaan. Verder gaan de brancheorganisaties Live view bij hun leden promoten. Door dit systeem kan de politie bij een overval live meekijken met de bewakingscamera’s van een tankstation waardoor de pakkans fors omhoog gaat.

De maatregelen zijn bedoeld om het aantal overvallen verder terug te dringen. Het aantal overvallen op tankstations is de eerste 4 maanden van 2013 met 9% gedaald ten opzichte van de eerste 4 maanden van 2012. In heel 2012 vonden er 113 overvallen op tankstations plaats. Dit was een daling van het aantal overvallen met 12% ten opzichte van 2011. De pakkans bedroeg 57%. Deze hoge pakkans bij overvallen van tankstations is een direct gevolg van goede camerabeelden.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag onthulde minister Opstelten de eerste “kleine buit, grote pakkans”-poster die potentiële daders waarschuwt dat op het betreffende tankstation maatregelen zijn getroffen om overvallen tegen te gaan. De poster wordt de komende tijd onder alle tankstation verspreid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *