Caught on camera | Karin Smalbil

groningen-centrum-nieuwe boteringestraat-rechtbank (1 van 1)De beelden
De rechtbank trekt zich terug. De raadsman van een van de vier verdachten is het niet eens met het tonen van de beelden van de overval op een growshop op 7 augustus 2013. De beelden worden na beraad wel getoond.

Het gaat hier om afpersing in vereniging en wederrechtelijke vrijheidsberoving en daarbij het voorhanden hebben van wapens. De zittingszaal is gevuld met familie en bekenden van de verdachten en een handvol slachtoffers. De beelden. De eigenaar van de growshop komt met drie honden zijn zaak binnen via een zijdeur. Kort daarop zie je hem liggen met een bebloed gezicht en tape over zijn mond. Een van de verdachten grijpt naar de achterzak van het slachtoffer. Wat opvalt is dat drie pitbull-achtige honden zich kwispelend laten wegjagen door de overvallers.

Pistool in de rug
Volgens het slachtoffer komen er drie mannen binnen. Een van de mannen houdt een pistool op hem gericht en roept: “Waar is het geld, waar is de kluis?” Een andere overvaller roept: “Waar zijn de sleutels?” Kort daarop is te zien dat hij met het pistool wordt geslagen. Hij valt op de grond. Weer een andere verdachte schopt en slaat het slachtoffer nog. “Mijn mond werd getapet nadat ik had gezegd dat er in mijn broekzak geld zat. Een bedrag van tussen de 2.500 en 3.000 euro. Dat greep de aanvoerder van het stel.” Op dat moment komt een willekeurige klant binnen. Hem wordt een pistool in zijn rug gezet en hij wordt meegevoerd naar een plek achterin de zaak. Een van de overvallers gaat nog even naar het toilet en daarna vertrekken ze in een auto, bestuurd door ene Arie. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan afpersing in vereniging.

Vriendendienst
Er wordt met geleend geld een auto gehuurd om de overval te plegen. De bedoeling is om tien kilo wiet met een forse straatwaarde te ‘rippen’. Arie verklaart: “Ik had geen idee wat de bedoeling was. Ik ben me doodgeschrokken. Mij werd gevraagd de jongens even te brengen en te halen. Ik zag het als een vriendendienst. Meer niet.”

Vingerafdrukken wegwerken
De andere drie mannen. Ze hebben in de gehuurde auto kleding klaarliggen. Ze zijn vermomd. Een van hen draagt een zonnebril want (ter zitting) “Het was warm en zonnig die dag dus dan laat ik mijn zonnebril op.” Op de beelden is te zien dat hij met handschoenen aan en een mouw over zijn arm een klink van de deur dichtdoet. Iets wat volgens de officier van justitie overduidelijk opzet is. Wettig en overtuigend bewezen. ”Hij heeft meer dan zes minuten de tijd gehad om zich terug te trekken maar deed dat niet.” Financiële overwegingen zijn voor weer een andere verdachte reden voor deze daad.

Belettering van verhuurbedrijf
Even kort samengevat. Vier verdachten. Een gehuurde auto. Met belettering van het verhuurbedrijf en kenteken in beeld. Pal voor de growshop geparkeerd. Kleding in de auto om te vermommen. En wapens. Mishandeling van het slachtoffer. Het rippen van geld, en het gijzelen van een willekeurige klant. De totale, volgens de officier van justitie toewijsbare schade, bedraagt 9616, 07 Euro, waarvan 3.000 euro uit de portemonnee van de eigenaar. 834 euro voor de post van de bedrijfsauto, de kleding van de eigenaar van de growshop moet ook worden betaald. En de angst moet worden vergoed. Angst voor een overval. In je eigen winkel. Van je eigen geld.

Eisen tot vijf jaar
Het Openbaar ministerie eist straffen van twee keer vijf jaar onvoorwaardelijk en een keer vier jaar met een CoVa training. Arie ontvangt de laagste eis; 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Het zijn dure ritten, in een gehuurde auto.

Uitspraak over twee weken.

Bron: Karin Smalbil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *