Chess Festival Groningen 2019

Alle foto’s: klik hier

Jaarlijks vindt in de kerstvakantie in Groningen het Chess festival plaats. Een lang bestaand festival op het sportcentrum op het Zernike complex. De eerste editie werd namelijk gehouden in 1963. Het toernooi bestaat uit 9 ronden die zijn verspreid over de dagen 21 tot en met 30 december, met een rustdag op de 1e kerstdag.

Er zijn meerdere groepen waarin spelers kunnen schaken. De groep waarin de spelers komen is afhankelijk van de rating die zij hebben gekregen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Zo bestaat er een A, B en een C-groep en een grootmeestergroep.

In de grootmeestergroep spelen de schakers tegen elkaar die het hoogst staan op de lijst van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Er zijn ook groepen die pas vanaf de tweede kerstdag een toernooi spelen die 5 ronden duurt.

Speelvorm

Tijdens het Chess festival in Groningen wordt er gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Het Zwitsers systeem houdt in dat de spelers per ronde punten krijgen. Hierbij kan er bijvoorbeeld 1 punt worden gekregen als een speler heeft gewonnen of een half punt wanneer er gelijkspel is gespeeld. Door dit systeem toe te passen worden de sterke spelers ingedeeld tegen andere sterke spelers en dit gebeurt hetzelfde voor de zwakkere spelers. Het toernooi wordt op deze manier eerlijker voor iedere deelnemer.

Wanneer er aan het einde van het toernooi spelers zijn die hetzelfde aantal punten hebben, wordt er gekeken naar de weerstandspunten. Weerstandspunten worden berekend door alle punten van de tegenstanders die een speler heeft gehad, bij elkaar op te tellen. Wanneer een speler veel weerstandspunten heeft, wil dit zeggen dat deze sterke tegenstanders heeft gehad.

De speler die dus meer weerstandspunten heeft, wordt uitgeroepen tot winnaar van het toernooi.

Foto’s: Jan Hendrik van deer Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *