Coalitie Groningen verliest meerderheid | PvdD,  Student&Stad, PvhN winnaars

Een spannende uitslagavond gisteren in het Forum in Groningen en waar de teleurstelling groot was over de opkomst van de verkiezingen. Slecht 54,7 procent (105.530) van de (194.113) kiesgerechtigden brachten hun stem uit. 

De huidige meerderheid in de Groninger coalitie ging teniet. GroenLinks behaalde slechts 9 zetels en moet 2 inleveren. D66 (5 zetels) en de PvdA (6 zetels) bleven gelijk met vier jaar geleden. 

Grote winnaars van de avond waren Student & Stad (van 2 naar 3), Partij voor het Noorden (van niets naar 2) en de Partij voor de Dieren (van 1 naar 4).

Het resultaat van de lokale Stadspartij 100% Groningen (van 2 naar 4) was lager dan de landelijke verwachting dat juist lokale partijen fors zouden winnen. De ChistenUnie levert een zetel in wat duidelijk maakt dat het huidige college van GL, D66, PvdA en CU haar meerderheid kwijt is. Zelfs de SP levert een zetel waarmee bevestigd wordt dat het moeilijk is hun achterban naar de stembus te krijgen.

Tekst gaat door onder de galerij van Siebrand Wiegman

Met een landelijk opkomstcijfer van rond de 50% is de lokale politiek er niet in geslaagd een verschil aan te brengen t.ov. vier jaar geleden. Of het nu komt door de hoeveelheid aan partijen, het vertrouwen in de politiek of de profilering van partijen, daarvan zegt de minister van Binnenlandse Zaken Bruin Slot dit te onderzoeken. Als dit de gevolgen zijn van veranderde politiek is er nog een lange weg te gaan. 

Applaus in de zaal dat Forum van Democratie geen plek gaat krijgen in de Groningen politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *