Dag van de Groninger Geschiedenis geopend door Hans Goedkoop

De Dag van de Groninger Geschiedenis,die vandaag geopend is door Hans Goedkoop (presentator van het NTR/VPRO programma Andere Tijden)  staat dit jaar in het teken van Opstand, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Opstand is van alle tijden en kent vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan de Tachtigjarige Oorlog, de Provobeweging, fabrieksstakingen, vrouwenemancipatie, het verzet in de oorlog en de woede over de aardbevingsproblematiek.

Hans Goedkoop is bovendien verhalenverteller in de muzikale voorstelling 1609 Staakt het vuren. Het muzikale programma bestaat uit aardbevingsliederen van onder andere Nulviefteg, Harry Niehof en Wat Aans. Een van de vele lezingen gaat over het ontstaan van De Ploeg, als tegenhanger van destijds het bestaande belegen kunstklimaat.

Alle foto’s: klik hier

Er worden unieke ‘opstandige’ documenten getoond tijdens depotrondleidingen in de Groninger Archieven, zoals brieven uit de Tachtigjarige Oorlog en het Provo-plakboek.

Ook gaan er stadswandelingen onder andere door het stationsgebied, waar het verhaal wordt verteld over de opstandige buurt rondom de Davidstraat.

Kom naar de Dag van de Groninger Geschiedenis en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger geschiedenis, in Opstand.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *