Dagpauwoog het vaakst waargenomen

Nederlanders hebben het afgelopen weekeinde massaal vlinders geteld in hun tuin.
natuur, vlinders

De teller van de landelijke tuinvlindertelling stond zondagavond rond 19.00 uur op 126.512 vlinders, geteld in 4906 tuinen. De dagpauwoog werd het vaakst gezien. Dat heeft de Vlinderstichting zondag laten weten.

Hogere uitkomst
natuur-vlinders-gamma uil-2In de top 3 van meest getelde vlinders stond op 2 de gamma-uil en op 3 het klein koolwitje. Dit jaar telden deelnemers gemiddeld 25 vlinders per tuin, vorig jaar was dat 13. Volgens een woordvoerster van de stichting is de hogere uitkomst te danken aan het mooie weer, waardoor veel vlinders zich lieten zien.

 

koolwitje - yde-1Vlindertel-app
Er deden dit jaar meer dan twee keer zoveel mensen mee met de telling. De woordvoerster denkt dat de dit jaar ingevoerde vlindertel-app daaraan bijgedragen heeft. De drempel is daardoor een stuk lager omdat mensen de vlinderstand in hun tuin ter plekke kunnen doorsturen in plaats van deze binnen op de computer te moeten invoeren.

Schrikbarend
Ondanks de goede resultaten is de vlinderstichting bezorgd over de Nederlandse vlinderstand. Die neemt volgens de stichting al jaren schrikbarend af. In de jaren ’90 zou een uitkomst als deze een slecht jaar betekenen, aldus de woordvoerster.

Bron: ANP