Dakota van DDA voor laatste rondvlucht boven Groningen

Na 40 jaar Dakota rondvluchten moet DDA Classic Airlines haar activiteiten na het seizoen 2024 noodgedwongen afbouwen en voor Groningen de laatste rondvlucht vandaag boven Groningen.

De kist werd 1943 gebouwd als C-47A 42-100971 (militaire uitvoering) Op 6 juni 1944 nam dit toestel deel aan Mission Boston, een nachtelijke operatie waarbij 370 Dakota’s (vijf uur vóór de landingen van D-Day) ruim 6.400 parachutisten boven Normandië dropten.

De Dakota maakte ook onderdeel uit van de luchtlandingen in Nederland gedurende operatie Market Garden. In1946 kocht Prins Bernhard het toestel voor 50.000 dollar uit de Amerikaanse legerdump. In 1947 werd  het vliegtuig geregistreerd als PH-PBA DC-3C-S1C3G als persoonlijk vliegtuig van Prins Bernhard.

DDA Classic Airlines vliegt met deze Dakota en heeft besloten om dit jaar voor het laatst vluchten uit te voeren. Dat betekent dat er na het zomerseizoen een einde komt aan de (rond)vluchten met de PH-PBA).

De DDA (Dutch Dakota Association) stopt vanwege een aantal redenen. De beschikbaarheid van start- en landingsrechten (slots) op Schiphol in de komende jaren, de verminderde beschikbaarheid van Avgas(brandstof), steeds strengere milieu- en geluidsregels en hoge verzekerings- en opleidingskosten hebben een rol gespeeld bij het besluit.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *