Dark Sky vaartocht op het Lauwersmeer

dark-sky-lauwersmeer-2571 Onlangs is het Nationaal Park Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park. Op dit moment zijn er twintig van deze parken in de wereld. Nederland is naast de Boschplaat op Terschelling een Dark Sky Park rijker. Reden voor de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer dit tijdens de Nacht van de Nacht te vieren met een vaartocht in het donker op het Lauwersmeer.

dark-sky-lauwersmeer-2555Na een ontvangst van Rieks van der Wal, directeur Staatsbosbeheer en Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie werd door Wim Schmidt, voorzitter Platform Lichthinder, een presentatie verzorgd over het belang van duisternis.

Lichtvervuiling
Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld vleermuizen gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken.

Een bijzonder moment was het hijsen van de Dark Sky Park-vlag door Henk  Staghouwer en Rieks van der Wal. Naast de rust, de ruimte en de bijzondere natuur is de duisternis ook een belangrijke waarde van het Lauwersmeergebied.

Verder wordt het hard gewerkt over de marketing van het Lauwersmeergebied waar de balans tussen natuur en mens centraal staan.

dark-sky-lauwersmeer-2579

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is en waar de duisternis ook behouden blijft en waar mensen ’s nachts welkom zijn om van die duisternis te genieten. Een Dark Sky Park, DSP, is een onderdeel van het Dark Sky Places Programma van de International Dark Sky Association (IDA). Naast parken heb je ook ‘Communities’, Gemeenschappen en ‘Reserves’,  Reservaten.

Foto’s: Siebrand Wiegman

lauwersmeer-1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *