De Bolle Domus bijna 100 jaar

transport schepen bolledomus-3Gea en Herman Boiten varen met de Bolle Domus, hier afgemeerd aan de Hoornsedijk in Groningen, door heel Europa. En dit jaar is het schip 100 jaar en wel op 27 april a.s. Op hun site is van alles te vinden en is de reis jaarlijks te volgen.

De Bolle Domus is een Groninger bol tjalk, die in 1914 werd gebouwd als Op Hoop van Zegen op de scheepswerf De Boer in Oude Pekela. Het schip werd gebouwd om dienst te doen als vrachtschip.

Geschiedenis

De eerste eigenaren gebruikten het schip, toen nog Op Hoop van Zegen genoemd, dertien jaar als vrachtschip in het noorden van Nederland. Nadat zij het schip in 1927 verkochten wisselde het schip tot 1973 meerdere malen van naam en van eigenaar. Zo voer het onder meer onder de namen Ambulant, Berendiena, Simona, Verandering en Hillie. In 1973 werd het schip gekocht door de huidige eigenaren en kreeg het daarna de nieuwe naam Bolle Domus. In 1978 brandde het voorste gedeelte van het schip uit. In 1979 was het schip weer hersteld. De officiële ligplaats van het schip is de stad Groningen, maar de eigenaren zwerven er sinds 2004 regelmatig mee door West-Europa. De boot valt op door haar kleuren en de uitbundige bloementooi op het dek.

In 2007 was de Bolle Domus een van de onderwerpen van de foto-expositie Uitgewerkt. Nieuwe mensen op oude schepen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *