December is magisch… door Karin Smalbil

December. Knusse december.

Voor de één een ware hel, voor de ander een prima maand om alles eens af te sluiten en voor een nieuw jaar open te staan. Kaarsen aan, om half vier de schemer al voelen, Sinterklaasvieringen, de kerstbomen en de

 

etentjes. Als het maar gezellig is. En vooral leuk. December, voor ieder wat wils. Gezellige gezinsuitjes of gewoon fijn thuis bij de warme kachel want het kan koud zijn, ijskoud. Ook gevoelsmatig. Voor de eenzamen onder ons een verschrikkelijke maand. Triestheid. Weer een jaar voorbij. Weer een open agenda volgend jaar. Die we gaan of moeten gaan invullen. Kunnen gaan invullen.

De een zal te maken krijgen met ontslag. De ander met verdriet om een overledene of scheiding. Al dan niet een nieuw jaar, je weet maar nooit wat je te wachten staat. Het onbekende, nieuwe wacht.

Voor de gevangenen een december in de cel. Veelal terecht en toch triest. Geen familie, geen etentjes en weinig kerstgevoel. Boeten in de decembermaand voor een foute daad. Misschien wacht een van hen onverwacht vrijspraak of strafvermindering, misschien een hoger beroep en juist een zwaardere straf in het nieuwe jaar. Je weet het niet. Hoe onzeker ook, december staat voor afsluiting. Warmte, gezin, samenzijn en afsluiten. Met een vette oliebol in de hand kijkend naar een vuurpijl  die in de dakgoot van je huis belandt, tjonge, een nieuw jaar.

En dan de magie. December heeft iets. Soms wat sneeuw. De eerste dikke vlokken, een blij kind wat buiten speelt en een sneeuwpop maakt. Schaatsen of wandelen in de koude december en bij thuiskomst warme chocolademelk. De lampen aan en fijne muziek. Gezin, samen, kerst en bomen. Bomen met licht. Veel licht.

December is magisch. “December will be magic again”, Kate Bush

Lees ook: www.karinsmalbil.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *