Denemarken Ribe

Ribe is het oudste stadje van Denemarken en ook het oudste van geheel Scandinavië. Ribe werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Noormannen. Vanuit één van de mooiste campings van Denemarken, camping Ribe, is naast het bezoek aan de oude gezellige stad de omgeving aantrekkelijk om te verkennen.

In Ribe staat de oudste kathedraal van Denemarken met vijf gangpaden. Ter ere van de machtigste mannen van weleer vinden we hier hun grafmonumenten.

De burgertoren is gebouwd in de 14e eeuw en fungeerde als uitkijktoren en stormtoren van de stad. Na het nemen van vele treden ben je boven en heb je een verbazingwekkend uitzicht over Ribe.

De buitendeur is van een leeuwenkop voorzien die omringd wordt door vier kleine draken. In de volksmond wordt het de kattenkopdeur genoemd, omdat bewoners het interpreteerden als een kat met vier muizen. 

Achter het altaar is volop ruimte voor moderne kunst. COBRA-lid Carl-Henning Pedersen heeft de koepel beschilderd, glas-in-loodramen en glasmozaïeken gemaakt. Alles bij elkaar heeft hij hier vijf jaar aan gewerkt: van 1982 tot 1987. Veel mensen protesteerden destijds tegen deze moderne invalshoek, maar uiteindelijk zijn de meesten wel tevreden met het resultaat.

De voordeuren van Ribe zijn een verhaal apart. Inwoners mogen er niets aan veranderen. Als de deur er zo slecht aan toe is dat hij vervangen moet worden, moet er een nieuwe deur komen die er precies hetzelfde uitziet als de oude.

Als de oude deur schots en scheef is door het verzakken van de grond, moet de nieuwe deur dus ook schots en scheef zijn, lezen we op de site van Sandra Bijleveld. 

Mandø

Dit is het kleinste bewoonde waddeneiland van Denemarken. Het ligt tussen Rømø en Fanø. De oppervlakte is 8 vierkante kilometer. Het eiland is bijna volledig omgeven door een dijk. Het is er rustig, want bij hoog water is het eiland niet te bereiken. Op Mandø wonen ongeveer 70 mensen.

De 7 kilometer lange Liningsweg loopt over het wad van Vester Vedsted naar Mandø. Er staan tractoren klaar om automobilisten die verrast worden bij hoogwater te helpen bij de terug reis. Boeiend om te zien.

Alle foto’s van Ribe; klik hier.  Alle foto’s van Denemarken: klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *