Digh Istha zet Gronitas mes op de keel | Mistersnooker

gronitasDe gemeente Groningen schakelt de rechter in om de voetbalvereniging Gronitas van het sportpark Corpus den Hoorn te krijgen. De club moet ruimte maken voor FC Groningen, dat op Corpus een trainingscomplex gaat bouwen. Met het kort-geding, dat over enkele weken dient, zet de gemeente de voetbalclub het mes op de keel.

Wethouder Dig Istha wil niet langer praten met Gronitas over een vergoeding voor de gedwongen verhuizing. Beide partijen zijn al maanden aan het steggelen over de eigendomsrechten van het clubhuis van de voetbalvereniging. Het gebouw werd enkele decennia geleden door de gemeente gefinancierd omdat Gronitas destijds ook al van een ander sportpark moest verdwijnen.
Volgens de club is het clubhuis van de vereniging. Er is ook nooit een soort huurovereenkomst gesloten, hetgeen wel het geval is met de velden op Corpus, waarvan de gemeente eigenaar is. Ishta bood Gronitas aan om te gaan verhuizen naar de Parrel, bij DIO op Kardinge of om in te trekken bij sportparkgenoot GRC Groningen.
Gronitas sloeg de aanbiedingen van de gemeente vanzelfsprekend af. Intrekken bij GRC zou zo’n beetje gelijk staan met een fusie. Om toch tegemoet te komen aan de wens van de gemeente om plaats te maken voor FC Groningen wil de club wel gebruik maken van de Jarino-units op het park van de jeugdopleiding van de profclub die straks leeg komen te staan.
Het hete hangijzer in het conflict is echter de vergoedingssom die Gronitas zal krijgen. Groningen wil niet verder gaan dan 20 mille. Gronitas wil een voorschot van een ton plus nog eens 285 mille als het in de bodemprocedure over het clubhuisbezit in het gelijk wordt gesteld.
Het zijn redelijke eisen van de voetbalvereniging die op het sportpark alleen staat als het gaat om de komst van FC Groningen. Alle andere gebruikers van Corpus juichen de komst van de profclub toe. Maar dat is logisch, omdat zijn niet hoeven te verdwijnen. Onder leiding van wethouder Ishta stelt de gemeente zich keihard op en die houding gaat alle fatsoensnormen te buiten. Bij een gedwongen verhuizing hoort een redelijke vergoeding.
Dat Gronitas bij de vorige gedwongen verhuizing voorzien werd van een splinternieuw clubhuis, was niet alleen redelijk maar maakte het vertrek voor de club destijds ook acceptabel. De gemeente zegt nu geen geld meer te hebben voor een dergelijke regeling, maar daar heeft Gronitas terecht geen boodschap aan.
Door Mistersnooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *