Dijkversteviging Eemskanaalkade – Noorderzijlvest

waterEerder melden wij u dat media onjuiste informatie heeft verstrekt. Onderstaand een nadere verklaring van de dijkversteviging Eemskanaalkade:

Sinds 2012 werken we in fasen aan het verstevigen van de Eemskanaalkade Noordzijde tussen Groningen en Delfzijl.

 

De meest kritiek trajecten na het hoogwater in januari 2012 zijn direct aangepakt en in 2013 gaan we verder met het aanbrengen van nieuwe klei. Voor de komende jaren staan grote dijkverstevigingen gepland voor de Eemskanaalkade Noordzijde in Ten Boer (het zogenoemde Dijkpark), Loppersum, Appingedam en Delfzijl.

Werkzaamheden 2012

Bij Woltersum, Hoeksmeer en Garmerwolde is in 2012 nieuwe waterdichte klei aangebracht. Bij Woltersum en Hoeksmeer, Tuikwerd en Borgbrug  is de dijk tevens verstevigd met een nieuwe stalen damwand. Bij Woltersum is ook een damwand aan de binnenkant van de dijk geplaatst. Een overzicht in beeld en tekst van deze werkzaamheden.

Vervolg dijkversteviging in 2013 en verder

In 2013 gaan we door met het aanbrengen van kleikisten. Ook worden bestaande kleikisten wekelijks geïnspecteerd op eventuele verzakkingen en beschadigingen. Zodra dat kan worden de kleikisten  ingezaaid met gras, wat de kleilaag nog steviger maakt en verzakking helpt voorkomen.  Voor het stuk dijk tussen de Bronssluis, Garmerwolde en Woltersum staat verdere dijkversteviging gepland. Dit maakt onderdeel uit van het Dijkpark Ten Boer (link).

Verzakking klei Washuisterweg en Garmerwolde

Op de dijk tussen de Bronssluis, Garmerwolde en Woltersum is over 6 kilometer klei aangebracht. Direct na kerst hebben we daar op ter hoogte van de Washuisterweg en Garmerwolde verzakkingen aangetroffen (zie foto). Er groeit nog geen gras op de dijk, waardoor regen de klei kan wegspoelen.  We onderzoeken de verdere oorzaken en monitoren de dijk. De stabiliteit van de dijk is niet in gevaar. In week 2 voeren we overleg met de eigenaar van de damwanden, de provincie Groningen. Dezelfde week voeren we herstelwerkzaamheden aan de verzakkingen uit. In het voorjaar wordt gras ingezaaid.

 

Dijkpark Ten Boer

De versteviging van de Eemskanaaldijk Noordzijde tussen de sluis bij Ruischerbrug en Woltersum  is onderdeel van het Dijkpark. Dit is een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan voor het gebied tussen Garmerwolde, het Damsterdiep, Ten Boer, Woltersum en het Eemskanaal tot aan de Bronssluis. Gemeente Ten Boer, provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest werken hierin samen. Meer over de plannen leest u op de website van de gemeente Ten Boer.

De Eemskanaaldijk in het nieuws

Op 2 en 3 januari deden Nieuwe Oogst, RTV Noord en Dagblad van het Noorden verslag van kleiverzakkingen ter hoogte van de Washuisterweg nabij Woltersum en ter hoogte van Garmerwolde. De berichtgeving van Nieuwe Oogst en het Dagblad waren in eerste instantie onjuist. In beide berichten werd gesuggereerd dat het over het verzakken van de klei op de dijk bij het dorp Woltersum, waar dit jaar een nieuwe stalen damwand is geplaatst. Dat is onjuist. Het gaat over locaties nabij de Washuisterweg en Garmwerwolde. Zie verder de toelichting onder het kopje ‘verzakking klei’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *