Dikhoornschaap

Deze diersoort is een van de soorten in de Mexicaans-Amerikaanse rotswoestijn van Burgers Desert. Dikhoornschapen behoren, zoals de naam als zegt, tot de schapen. Het zijn evenhoevige dieren die horens dragen. In Burgers’ Zoo zijn ze de enige soort uit de groep van de schapen en geiten. Mannetjes dikhoornschapen dragen hun grote, naar achteren gekrulde hoorns niet voor niets. Met name tijdens de bronsttijd imponeren ze ermee. De volwassen mannetjes vergelijken dan de grootte van hun horens met elkaar. Bij een duidelijk verschil hoeft er verder geen gevecht plaats te vinden: diegene met grotere horens wint. Maar als twee mannen even groot en sterk zijn en ze ongeveer even grote hoorns hebben, dan rammen ze met grote vaart met de koppen tegen elkaar om de rangorde te bepalen!

Dikhoornschapen komen in extreme klimaten voor; van koude berggebieden in de Rocky Mountains tot gortdroge woestijnen. In beide omstandigheden is het voordelig om de jongen uitsluitend in de gunstigste tijd van het jaar te werpen. Lammeren van dikhoornschapen worden in de natuur daarom altijd rond mei geboren. Dan begint in de koude bergen het warmere jaargetijde en in de woestijn juist het regenseizoen waarin meer voedsel beschikbaar is.

Bron: Burgers Zoo  Foto’s: FocusGroningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *