Documentaire Ypke Gietema in Groninger Forum

brinkIn Forum Images wordt zaterdag 16 maart stil gestaan bij het overlijden van de Groningse oud-wethouder Ypke Gietema en kunstenaar Franklin Aapkes. De Groninger filmmakers Jasper Huizinga en Lotte Veltman maakten een 50-minuten durend portret van de onorthodoxe Groninger oud-wethouder Ypke Gietema waarin, naast Gietema zelf, ook voormalig museumdirecteur Frans Haks, oud-burgemeester Hans Ouwerkerk en architect Jurjen van der Meer hun verhaal doen.

De wethouder was de drijvende kracht achter opvallende bouwprojecten als het Groninger Museum, de Waagstraat, het Cascadecomplex, de Brinkflats, de Openbare Bibliotheek. Zijn naam roept nog steeds veel gemengde en heftige reacties op, al is het inmiddels jaren geleden dat hij aftrad. Hoe het ook zij, Gietema hielp mee Groningen op de architectonische kaart te zetten en was zo mede wegbereider voor de plannen voor het Groninger Forum.

Naast de 50 minuten durende documentaire Ypke wordt ook de korte film Polder vertoond  omdat vorige week ook kunstenaar Franklin Aapkes overleed.

Foto: Siebrand wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *