Doorfietsroutes Groningen zichtbaar en beter herkenbaar

Doorfietsroutes in Groningen en Drenthe vallen steeds beter op. Niet alleen komen er meer brede en comfortabele fietspaden bij in de regio Groningen-Assen, de routes zijn nu ook te herkennen aan logo’s op het wegdek en het Doorfietsroute bord langs de routes.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Philip Broeksma lieten gisteren, 15 oktober, de campagne ‘Herkenbaarheid en Zichtbaarheid Doorfietsroutes’ van start gaan bij de Doorfietsroute van Bedum naar Groningen. Door de routes duidelijker te markeren willen wij de herkenbaarheid vergroten en het fietsen stimuleren en er kwam wat bij kijken om een plaatje te schieten waar we ons even afvroegen; gaat het om het plaatje of de fietsroute.

Overigens: Op Sikkom lezen we iets vreemds over de provincie intitiatieven: klik hier 

De Doorfietsroute tussen Bedum en Groningen is volgens Google Maps ongeveer elf kilometer; een afstand die je rustig fietsend aflegt in zo’n veertig minuten. Op de e-bike of de speedpedelec ben je nog sneller op je werk of op school. Je hebt op bijna iedere kruising voorrang, er staan weinig verkeerslichten en er wordt gestrooid zodra het glad wordt. Bovendien is de route goed verlicht. Kortom: vlot, veilig en comfortabel doorfietsen.

Beleid Doorfietsroutes:

Wat het eerst opvalt aan Doorfietsroutes is het voordeel voor scholieren en forenzen: zij reizen vlotter en veiliger naar school, universiteit en kantoor. Een positieve ontwikkeling voor de bereikbaarheid van de steden en dorpen in onze regio.
Maar er is meer te vertellen over Doorfietsroutes; ze zijn onderdeel van een groter plan. Een plan dat de kwaliteit van het leven in Noord-Nederland op meerdere manieren verhoogt. Een plan waarvan iedere noorderling de vruchten plukt. Nu en in de toekomst.

Duurzaam en gezond

Fietsen is immers veel meer dan van A naar B reizen. Wanneer we allemaal wat vaker de fiets pakken en de auto een dagje laten staan, stoten we veel minder CO2 uit en leven we duurzamer. Dat is schone winst voor het milieu.

Wie op de fiets stapt, merkt het al na een paar ritjes: van bewegen in de buitenlucht krijg je energie. Je lichamelijke conditie gaat vooruit, je hoofd wordt helderder. Je voelt je gezonder. Zo draagt fietsen bij aan een andere maatschappelijke opgave van de overheid: healthy ageing, gezond leven en gezond ouder worden.

Doorfietsroutes in ontwikkeling

De provincies Drenthe en Groningen werken samen met gemeenten en de Regio Groningen-Assen (RGA) aan een netwerk van Doorfietsroutes naar Groningen en Assen. In Groningen zijn inmiddels vijf Doorfietsroutes naar de stad: vanuit Zuidhorn, Bedum, Ten Boer, Haren en Roden. In het najaar van 2021 gaat het eerste deel van de Doorfietsroute Winsum-Groningen open. Later volgt de route van en naar Leek.

Plannen

Ook zijn er plannen voor Doorfietsroutes vanuit Zuidlaren (aansluitend op route Haren), Hoogezand-Sappemeer en Harkstede. De doorfietsroute vanuit Assen, ook wel bekend als ‘de Groene As’, is inmiddels voor de helft aangelegd. De route gaat langs het Noord-Willemskanaal naar Groningen en is 25 kilometer lang.

Fietsvriendelijke provincies

Groningen en Drenthe zijn fietsvriendelijke provincies en willen dit blijven. In het verkeer- en vervoerbeleid heeft de fiets een prominente rol. Beide provincies stimuleren het gebruik van de fiets volop, onder andere door de aanleg van aantrekkelijke en comfortabele fietspaden en fietsnetwerken.

Website

Op de nieuwe website www.doorfietsroute.nl staat meer informatie en kaartmateriaal over de verschillende routes.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *