Drie neonicotinoïden bij koolzaad en mais verboden

gewassen-koolzaad-honing-imker-1De Europese Commissie gaat drie neonicotinoïden per 1 december verbieden voor gebruik bij koolzaad en mais. Het voorstel van de Commissie voor een verbod haalde maandag geen gekwalificeerde meerderheid bij de lidstaten. Daarom stelt de Commissie zelf het verbod in.

 

In Nederland heeft het verbod vooral invloed op de teelt van mais en koolzaad. Omdat het verbod per 1 december ingaat, kan het winterkoolzaad dat in de herfst wordt gezaaid nog één keer worden behandeld.

De Commissie wil een verbod omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Als lidstaten zelf strengere maatregelen willen nemen, dan blijft dat mogelijk. Duitsland en Frankrijk hadden al beperkingen ingesteld voor het gebruik van de chemische stoffen.

Het verbod geldt voor drie neonicotinoïden. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta. Beide bedrijven hebben eerder aangegeven een verbod disproportioneel te vinden. Greenpeace juicht het verbod toe.

Het verbod geldt voor maximaal twee jaar. De Commissie wil in de tussentijd meer informatie verzamelen over de relatie tussen de neonicotinoïden en bijensterfte.

Vijftien lidstaten waren vóór het verbod, acht tegen en vier stemden blanco. De vijftien voorstanders hadden geen gekwalificeerde meerderheid omdat de stemmen worden gewogen naar bevolkingsgrootte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *